Ubska fontana (foto: Dragan Belajac Džagi)
Ubska fontana (foto: Dragan Belajac Džagi)
25.08.2017, 08:43

Ubska fontana i zvanično otvorena

č: | fb:

Na Gradskom trgu na Ubu sinoć je i zvanično puštena u rad fontana, vredna 10.450.000 dinara. Izgrađena je za dva meseca sredstvima obezbeđenim iz lokalnog budžeta, na osnovu rešenja koje su projektovale arhitekte Mirjana Todorović i Milena Mandić, a radovi su bili povereni beogradskoj firmi "Unided".

 

Bazen fontane ima kružni oblik, iznad kojeg se uzdižu dva luka sa mlaznicama, dok se između njih nalazi most i klupe za sedenje od hrastovine. Svojim elegantnim i modernim izgledom predstavlja pravi ukras u centru Uba, posebno noću, zbog dekorativnog osvetljenja.

 

Zvaničnom otvaranju fontane prisustvovao je predsednik opštine Ub Darko Glišić koji je rekao da je u prethodna dva meseca uložen veliki trud kako bi se završio ovaj "velelepni objekat".

Ubska fontana

Ubska fontana (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

- Veoma sam zahvalan svima koji su učestvovali u ovom poslu, pre svega Mirjani Todorović koja je, zajedno sa svojom koleginicom, isprojektovala jedinstvenu fontanu, kakva ne postoji nigde drugde u Srbiji. Pogotovo mi je drago to što je Mirjana Ubljanka i što smo naše znanje i pamet uspeli da na pravi način iskoristimo i da nešto lepo i unikatno dobijemo. Broj sugrađana koji je večeras došao da isprati svečano puštanje fontane u rad govori o tome koliko Ubljani vole da imaju nešto lepo u svom gradu, nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi. Deca su se najviše obradovala fontani, stalno joj prilaze, slikaju se i igraju tu, i zato smatram da ona jeste nešto što je dalo jedan poseban ton Ubu, da je, rekao bih, prava atrakcija i na ponos svima nama. Sa njom i nedavno uređenim opštinskim brdom, kao i sa još mnogo stvari koje ćemo sadržajno da rešimo u vremenu pred nama, a uz pomoć ideja naših ljudi, realizovaćemo još projekata koji će naš grad dodatno ulepšati, oplemeniti i doprineti da reprezentativno izgleda. Drago mi je da kao sredina rastemo i razvijamo se, a nastavićemo i dalje da radimo, te sam siguran da nas očekuje još puno ovako lepih događaja - izjavio je sinoć Glišić.

 

On je posebno naglasio da fontana ni u kom slučaju neće uticati na potrošnju vode iz Gradskog vodovoda, o čemu se dosta polemisalo na društvenim mrežama zbog letošnjih problema u vodosnabdevanju, naročito tokom tropskih dana, kada su bile uvedene i restrikcije u gradu. Fontana radi na principu zatvorenog sistema i kada se jednom napuni, ista voda kruži u celom sistemu.

 

Prilikom projektovanja fontane, arhitekta Mirjana Todorović se vodila idejom formiranja drugačijeg prostora u okviru celine Gradskog parka.

 

- Početna ideja bila je da to ne bude klasična fontana, na kakve su ljudi navikli, već da bude mikroambijent u okviru Gradskog trga, gde čovek ne samo može da se divi pogleda, već i da učestvuje - može da se sakrije, da sedne i da uživa u žuboru vode, koji podseća na vodopad. Još uvek ima nekih problema tehničke prirode koji će se vremenom rešiti, a tu, pre svega, mislim na mlaznice za vodu. Pri izvođenju radova, u sistem je ušla prljavština, što je normalno, i potrebno je vreme da prođe kroz ceo sistem da bi se očistila i da bi mlazevi bili malo puniji. To sam čula kao jedinu zamerku i ona će se ubrzo rešiti - objasnila je Mirjana Todorović, jedna od autorki idejnog rešenja fontane na Gradskom trgu.
Prema ugovoru sa izvođaćem radova, firma "Unided" je u obavezi da u narednih godinu dana održava i čisti fontanu, a nakon tog perioda ove poslove preuzeće Komunalno javno preduzeže "Đunis".

Ubska fontana

Ubska fontana (Foto: Dragana Nedeljković)

Osim ove, na Gradskom trgu, Ub nema drugih fontana u funkciji, a dve koje su postojale bile su mnogo skromnije i manje. Jedna se nalazila u Zanatskom centru, ali je pre desetak godina uklonjena, dok ona ispred Matične službe već duži period ne radi.

 

Aktuelno