Negovateljice i Boban Janković (foto: Đorđe Đoković)
Negovateljice i Boban Janković (foto: Đorđe Đoković)
21.09.2017, 08:58

Uslugu Pomoć u kući koristilo 40 lica sa područja Mionice

č: | fb:

Opština Mionica je u prethodnih 20 meseci, kroz partnerstvo sa Karitasom Valjevo i Centrom za socijalni rad "Solidarnost", realizovala projekat ''Za više solidarnosti prema starijima-Klaster Kolubarskog okruga za uslugu Pomoć u kući".

 

Usluge pomoć u kući tri negovateljice koristilo je 40 odraslih i starih lica sa teritorije Opštine. Povodom završetka projekta održana je završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati skoro dvogodišnjeg rada na uvođenju socijalne usluge "Pomoć u kući" na teritoriji opština Nionica, Lajkovac i Ljig. Vrednost projekta je 141,2 hiljade evra, od čega je 127 hiljada evra obezbeđeno zahvaljujući Delegaciji EU.

 

Dušan Perić

Dušan Perić (Foto: Đorđe Đoković)

Prema rečima menadžera projekta Dušana Perića, svi planirani rezultati su u punoj meri i ostvareni. Tokom 20 meseci obučeno je i licencirano 15 lica za pružanje usluge socijalne zaštite "Pomoć u kući", nabavljena je oprema za negovateljice i kupljena su tri vozila.

 

- Očekujemo da će u narednih par dana Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdati posebnoj organizacionoj jedinici Zajedničkog centra licencu za pružanje usluge "Pomoć u kući", čime bi se stvorili uslovi da nastavimo sa pružanjem ove usluge na teritoriji opština osnivača i nakon isteka evropskog projektač rekao je Milan Janićijević, direktor Zajedničkog centra za socijalni rad "Solidarnost" za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica.

 

Opština Mionica je već krajem prošlog meseca usvojila Zahtev Centra za finansiranje projekta "Pružanje usluge pomoć u kući odraslim i starim osobama" u trajanju do kraja avgusta 2018. godine, čime će biti obezbeđen kontinuitet u pružanju usluge u istom obimu kao i do sada.

 

Boban Janković

Boban Janković (Foto: Đorđe Đoković)

- Korisnici usluga su stara lica kojima je pomoć preko potrebna u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a kojima pomoć porodice nije na raspolaganju u dovoljnoj meri. Iako je ovaj projekat zvanično završen, plan je da i u narednom periodu nastavimo sa njegovim sprovođenjem tako što ćemo ga finansirati iz sopstvenih sredstava. Zahvaljujući Karitasu Valjevo i zajedničkom centru za socijalni rad "Solidarnost" imamo sva potrebna sredstva i profesionalno obučeno osoblje da poboljšamo uslove života ove ugrožene kategorije. Želeo bih posebno da istaknem da je saradnja sa Karitasom Valjevo veoma značajna za našu opštinu i da uspešno traje još od 2014. godine kada je ova organizacija nakon poplava opštini Mionica uputila značajnu promoć. Pored toga, zajedničkim snagama održali smo brojne treninge i edukacije za decu i odrasle u cilju smanjenja rizika od priorodnih katastrofa, sproveli radove na čišćenju pritoke reke Toplice u Banji Vrujci kao i brojne druge aktivnosti - rekao je predsednik Mionice Boban Janković.

 

 

 

Aktuelno