Učiteljice sa đacima (foto: Dragana Nedeljković)
Učiteljice sa đacima (foto: Dragana Nedeljković)
07.10.2017, 12:05

Maska betmena i leptiri na licima mališana

č: | fb:

Sve vaspitno-obrazovne ustanove na teritoriji ubske opštine su nizom različitih i zanimljivih programa obeležile Dečju nedelju, u kojima su učenici uživali, ali našu pažnju posebno je privukao maskenbal u školi u Dokmiru.

 

Đacima nižih razreda ove male seoske škole nisu bili potrebni zahtevni kostimi za „pretvaranje“ u omiljene junake, već su mlade i visprene učuteljice Nataša Vujić i Srna Jelenić njihov izgled transfornmisale tehnikom oslikavanja na licu.

 

Sedamnaestoro osnovaca od prvog do četvrtog razreda sa uživanjem i zadovoljstvom su se prepustili veštim Natašinim rukama, koja je pohađala i face painting kurs, i sa velikim strpljenjem i talentom iscrtavala i bojila nasmejana lica svakog deteta, dok je energična Srna nanosila završni sjaj sa šljokicama, pri tom uspevajući da umiri učenike, nestrpljiive u iščekivanju da dođu na red. Jer, prvi put u dokmirskoj školi organizovano je ovakvo oslikavanje, tako da su svojim gestom i trudom učiteljice Nataša Vujić i Srna Jelenić đacima pričinile veliku radost. Reči Marije Isić, jedne od četvoro učenika trećeg razreda, da će masku plavog leptira nositi čitav dan i noć, te da se "neće umivati do sutra" najbolje govore o njihovom oduševljenju.

 

Nataša Vujić

Nataša Vujić (Foto: Dragana Nedeljković)

- Da bih sve učenike stigla da oslikam što ranije, kako bi, kasnije, u školi imali i vremena i za druge predviđene aktivnosti, sve dečake sam maskirala u Betmene, a devojčice u leptiriće ili cvetiće, u zavisnosti od toga da li imaju ili nemaju šiške. Dečaci su bili primorani da budu crni, kako i dolikuje Betmenima, dok su devojčice same birale boje koje ćemo im nanositi na lice. Pored boja, koristili smo i šljokice za glamurozniji izgled - učiteljica Nataša Vujić, dodajući da samo oslikavanje u proseku traje deset minuta, bez dodatnog ukrašavanja sjajem. Takođe napominje da je za ovu tehniku koristila specijalne boje za dečji uzrast, koje su neškodljive i ne uzrokuju bilo kakve iritacije i alegrije, a veoma se lako uklanjaju vodom i običnim sapunom.

 

 Njena koleginica Srna Jelenić objašnjava da su za ovogodišnju Dečju nedelju odlučile da, osim uobičajenih aktivnosti, organizuju i jednu "drugačiju od drugih". S obzirom na Natašino znanje, rešile su da na jednostavan, zanimljiv i relativno brz način, svim učenicima priušte priliku da budu nešto drugo i ujedno ih upoznaju sa tehnikom oslikavanja na licu.

 

- Imali smo i sportske aktivnosti, kviz znanja, pesnički dan, ali smo ih bez sumnje najviše obradovali i razveselili oslikavanjem. Pošto nas ima malo, svega 17 učenika u dva kombinovana odeljenja, veoma smo bliski i vezani jedni za druge, tako da se lako dogovorilo oko svega i brzo organizujemo - kaže Srna Jelenić o načinu rada u Izdvojenom odeljenju OŠ "Sveti Sava" u Pambukovici.

Srna Jelenić

Srna Jelenić (Foto: Dragana Nedeljković)

Zahvaljujući učiteljicama, kao i pomoći nastavnice likovnog Marijane Luković, prostrano dvorište puno zelenila lepo je i uređeno. One ističu da velike zasluge za to pripadaju i đacima, koji su sa velikom zadovoljstvom sadili cveće, farbali česmu, nacrtali polja za "školicu", sakupljali opalo lišće,…

 

"Deca vole sve aktivnosti u prirodi, pa i uređenje dvorišta, a mi želimo da i njima i nama bude lepo u našoj školi, pa se malo više i trudimo", napominje učiteljica Srna.

 

Škola je, po njihovim rečima, dobro opremljena tehničkim i nastavnim sredstvima, a jedino što im nedostaje za unapređenje nastave je pametna tabla.

Aktuelno