Radovan  Aca Ristović   (foto: www.mionica.rs)
Radovan Aca Ristović (foto: www.mionica.rs)
31.10.2017, 14:52

"Mionica mog detinjstva"

č: | fb:

U mioničkom kulturnom centru predstavljena je knjiga Radovana Ace Ristovića "Mionica mog detinjstva". Rođen je u Mionici, tokom radnog veka obavljao je brojne odgovorne poslove sve do odlaska u penziju, a punih 11 godina je proveo na čelu "Lutrije Srbije".

 

Hobi mu je prikupljanje fotografija, filmova, knjiga i drugog pisanog materijala o rodnom kraju. Pisao je za mionički mesečnik "Zapis", danas piše za "Bilten" opštine Mionica, objavio je knjigu aforizama "Zabranjeno smejanje". Dva puta je nagrađivan Plaketom sa grbom opštine Mionica, 2002. za rezultate i dostignuća od opšteg značaja za unapređenje, razvoj i afirmaciju Opštine, a ove godine kao zavičajnom stvaraocu i čuvaru mioničke tradicije.

 

Knjiga Radovana Ace Ristovića

Knjiga Radovana Ace Ristovića (Foto: www.mionica.rs)

Prvi deo knjige "Mionica mog detinjstva" čini 68 kratkih priča u kojima je mahom beležio svoja sećanja iz detinjstva provedenog u Mionici iz koje se kao četrnaestogodišnjak 1957. godine sa porodicom preselio u Beograd. Knjiga obuhvata i izbor tekstova svojevremeno objavljenih u mioničkim novinama "Zapis" i "Bilten", starijih i novih aforizama.

 

"Mali autoportret" je poglavlje koje je autor posvetio dragim osobama i zanimljivim epizodama iz svog života, dok su u poglavlju "Iće i piće" navedene neke mioničke misli i dogodovštine koje je autor čuo ili doživeo u određenim prilikama.

 

Ristović je predstavljajući knjigu pred svojim Mioničanima između ostalog istakao da su ga za pisanje o detinjstvu podstakli Felinijev film "Amarkord" i Mencelov "Strogo kontrolisani vozovi", kao i knjiga Ljubomira Nedeljkovića "Mionica" koja je oslikala vreme, ljude i događaje  u Varošici između dva svetska rata.

 

Radovan Aca Ristović je rekao da je na knjizi radio sa velikim zadovoljstvom sa željom da se stariji čitaoci u osnovnom poglavlju knjige podsete na period pedesetih godina prošlog veka, a da mlađi dobiju vernu sliku o tom vremenu.    

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 2 sati 38 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...