Dom kulture Ub (foto: Đorđe Đoković)
Dom kulture Ub (foto: Đorđe Đoković)
02.11.2017, 12:25

Humanitarna predstava za Aleksandru Novaković

č: | fb:

U ubskom Domu kulture, večeras od 18 časova, učenici gimnazije "Branislav Petronijević" izvešće predstavu "Nemanjići", kako bi prikupili sredstva za lečenje svoje školske drugarice Aleksandre Novaković. U predstavi igraju učenici trećeg razreda, koji zajedno sa profesorkom istorije Vericom Majstorović, potpisuju scenario i režiju. Ulaz je besplatan, a novčani prilog će moći da se ostavi u kutijama za donaciju.

 

Aleksandra Novaković je prevremeno rođena, u osmom mesecu, sa kilažom 1.850 grama. Usled komplikacija na porođaju i nedostatka kiseonika, nastala je cerebralna paraliza. Naredne tri godine provodi u bolničkim uslovima na svakodnevnim vežbama.

 

Nakon operacije u sedmoj godini, koju su u Ćupriji obavili ruski lekari, Aleksandra je prohodala uz pridržavanje. Nekoliko godina kasnije, pojavljuje se problem sa desnim kukom, koji je operisala pre dve godine i zbog oporavka devet meseci provela u krevetu. Kada je izvađen implant iz kuka, karlica se ukosila i povukla nogu za jedan centimetar, zbog čega Aleksandra dosta hramlje kad hoda, nestabilna je i često pada. Sada bi trebalo da ode na još jednu operaciju u Ćupriju, kako bi se izbeglo oštećenje i levog kuka, a ova sedamnaestogodišnja uspostavila ravnotežu i poboljšala hod. Posle intervencije, neophodna je dvogodišnja rehabilitacija u Slovačkoj.

 

Predstavnici Đačkog parlamenta

Predstavnici Đačkog parlamenta (Foto: Dragan Belajac)

Inicijativa da se predstava "Nemanjići" organizuje u humanitarne svrhe potekla je od Đačkog parlamenta ubske gimnazije. Predstavnica parlamenta Martina Savić ističe da na ovaj način žele da finansijski doprinesu Aleksandrinom lečenju i oporavku, a ujedno i podstaknu druge da se uključe u humanitarnu akciju.

 

- U ime cele treće godine gimnazije, zajedno sa našom profesorkom istorije Vericom Majstorović, pozivam sve ljude iz Uba i okoline da večeras dođu na našu predstavu „Nemanjići“. Osim što možete biti humani, možete i obnoviti znanje o našoj najznačajnijoj dinastiji. Aleksandra ide zajedno sa mnom u odeljenje i već je imala pet operacija. Doktori kažu da šesta treba da bude konačna i da bi trebalo da reši sve probleme koje ima. Mi, u Đačkom parlamentu smo odlučili da organizujemo humanitarniu predstavu kako bismo pomogli našoj drugarici, a prikupljamo novac i po svim odeljenjima, koji ćemo doniorati njoj i njenoj porodici. Ona je jako vesela i dobra devojka, nije u životnoj opasnosti, ali svakako bismo želeli da joj pomognemo da njena budućnost bude lepša - rekla je u ime Đačkog parlamenta ubske gimnazije Martina Savić.

 

Aleksandrina majka Slađana Novaković objašnjava da je njena ćerka do sada imala tri operacije laserom, koje su obavili ruski lekari i dve hirurškim putem na Banjici.

 

- Da ne bi ponovo došlo do hirurške operacije druge noge, jer kada je prethodna obavljena na desnoj nozi morala je da leži u krevetu devet meseci, lekari su ponovo preporučili još jednu lasersku intervenciju kod Rusa, koja se radi u Ćupriji. Nakon toga, preporučili su rehabilitaciju u Slovačkoj, koja može mnogo da joj pomogne. Do sada nismo bili tamo, čuli smo da je veoma uspešna, da je mnogo bolja od Banje Koviljače, gde je išla na oporavak. Ova operacija je jako bitna za nju, jer uskoro puni 18 godina, a samim tim prestaje razvijanje kostiju i cele muskulature tela, tako da će biti jedna od najbitnijih u njenom životu. Nakon svake operacije bilo je pomaka, doktori kažu da je ovo poslednja, zato što kada postane punoletna više neće imati ni svrhe, a nadamo se ni potrebe. Lekari su savetovali da nakon operacije, u naredne dve godine po dva puta ide na rehabilitaciju u Slovačku. Za operaciju i potrebne rehablitacije neophodno je oko 20.000 evra, što je velika suma za jednu porodicu, koja živi od prosečnih plata. Do sada smo, uz pomoć prijatelja i ubske opštine sami uspevali da finansiramo njeno lečenje, a nikada nisam ni tražila neku veliku pomoć. Ovo je prvi put da moramo da tražimo pomoć, jer vreme ističe. Mnogi naši poznanici su iznenađeni ovom našom odlukom, pitaju kako i zašto do sada nismo tražili pomoć. Nismo zato što je pomoć bila potrebnija drugima, jer je bilo dece koja su životno ugrožena. Našoj Aleksandri život nije ugrožen, ali budućnost jeste - kaže Slađana, koja sa suprugom Željimirom pored Aleksandre ima i dvadesetogodišnju ćerku Kristinu, studentiknju geografije i sina Andreja, učenika prvog razreda osnovne škole.

 

 Slađana i Andrej Novaković

Slađana i Andrej Novaković (Foto: Dragan Belajac)

Borba za Aleksandrino izlečenje i normalan život traje praktično od njenog rođena. Slađana napominje da joj ćerka boluje od najblažeg oblika cerebralne paralize, zbog čega je mentalno očuvana. Sa ponosom ističe da je odlična učenica trećeg razreda gimnazije i da bez obzira na bolest i česta odsustvovanja iz škole uspeva sve obaveze da ispuni. Želja joj je da nastavi školovanje i upiše fakultet.

 

- Živeti sa takvim detetom je jako teško. Prvo, što se mi ponašamo da je to sve normalno, a nije normalna situacija u jednoj porodici kada vi dete koje ne može, prisiljavate da mora - da hoda, da stoji, da ne sme da prekrsti nogu, da ne sve ovako, da ne sme onako. To traje 18 godina i to je veoma teško za jednu porodicu i za roditelje. Ali, hvala Bogu, ona je jako dobro i pozitivno dete. Aleksandra piše blog, gde opisuje sve kroz šta prolazi. Njen bol je jako veliki, a sada je još veći, jer je devojka, a ne može sa svojom generacijom ono što mogu oni. Ali, deca su divna, hoće da joj pomognu na bilo koji način. Naša odluka da se svima obratimo za pomoć takođe joj je teško pala, zato što je u pubertetu i verovatno ju je malo sramota. Mene nije sramota, ja sam jako ponosna majka na to dete, koje je uprkos svim svojim problemima uspelo da postane jedno čestito dete i jedna dobra devojaka koja shodno svojim mogućnostima pomaže i u kućnim poslovima. Do sada smo sami uspevali kako smo znali i umeli, iako je život sa bolesnim detetom jako skup. Međutim, ovu borbu ne možemo sami da dobijemo, potrebna nam je pomoć svih humanih ljudi - apeluje Slađana Novaković.

 

Zahvaljuje se svima koji su do sada pomogli i poziva ljude dobre volje da se odazovu humanitarnoj akciji za Aleksandrin sigurniji korak. Akcije za prikupljanje sredstava najavili su još ubska Muzička i Osnovna škola, kao i Predškolska ustanova. Aleksandri možete pomoći i putem humanitarne fondacije „Budi human“ slanjem SMS 398 na broj3030 ili uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

 

Dinarski račun za Aleksandru Novaković: 160-486144-39
Devizni: 00-540-0002342.9
IBAN broj: RS35160005400002342938

Aktuelno