Otvaranje izložbe (foto: Dragana Nedeljković)
Otvaranje izložbe (foto: Dragana Nedeljković)
21.07.2014, 09:37

Izložba slika i koncert popularne muzike

č: | fb:

U okviru letnjeg festivala „Ubske večeri”, u Galeriji „Sveti Luka” otvarena je izložbe slika Lajkovčanina Dragana Jovanovića Gagca, nakon čega su posetioci imali priliku da uživaju i u koncertu popularne muzike. Naslovljena sa „Dan D”, postavku  čini 15 slika većeg formata, rađenih tehnikom ulje na platnu i akrilik, koje daju hronološki pregled Jovanovićevog stvaralaštva u poslednjih pet godina. Među izloženim delima je i slikaDan D”, dimenzija 5,5 x 1,9 metara, koja je 2012. godine nastala u interaktivnom performansu sa posetiocima, na Jovanovićevoj drugoj samostalnoj izložbi u lajkovačkoj galeriji. Govoreći o njegovom opusu na otvaranju ubske izložbe, valjevski akademski slikar Miloje Mitrović napomenuo je da je simbolizam najbliža odrednica Jovanovićevog slikarstva. Na mnogim platnima, vidljiv je trag našeg čuvenog slikara i simboliste Petra Lubarde, ali i najistaknutijih predstavnika ovog pravca, poput Klimta i Gogena. Slikar Jovanović još uvek  istražuje – svako njegovo platno je novi pravac, ali samo umetnik koji stalno traga je na pravom putu, rekao je Miloje Mitrović.

Dragan Jovanović Gagac (37) slikarstvu je posvećen od 1998. godine, kada pod okriljem škole lajkovačkog Kulturnog centra „Hadži Ruvim” pohađa nastavu kod akademskog slikara Miloja Mitrovića i likovnog pedagoga Slobodana Božovića. Širu pažnju javnosti na sebe je privukao pre pet godina, od kada se bavi neobičnom slikarskom tehnikom Art-coffee, koristeći talog od kafe kao osnovni materijal za slikanje na platnu. Inspiraciju crpi iz umetnosti primitivnih naroda i drevnih civilizacija, dok u slikarstvu obrađuje različite motive, od figura svetaca, portreta ljudi i životinjskih figura, do apstraktnih formi i oblika. Kolektivno je izlagao više od 30 puta i učesnik je brojnih likovnih kolonija. Zaposlen je na Radiju „Pruga” u Lajkovcu, gde je autor i voditelj emisije o slikarstvu „Kroki”.

Vladimir Đenader i Katarina Lugo Ordaz

Vladimir Đenader i Katarina Lugo Ordaz (Foto: Dragana Nedeljković)

Drugi umetnički doživljaj iste večeri prisutnima su priredili kompozitor i pijanista Vladimir Đenader, direktor Muzičke škole „Petar Stojanović” i njegova koleginica, Katarina Lugo Ordaz, profesorka violone. U jednočasovnom muzičkom programu svirali su popularne filmske melodije, kao i pet Đenaderovih dela koja je komponovao za predstavu „Pijanista” po knjizi Alesandra Barika. 

Aktuelno