Bebi ski lift (foto: Kolubarske.re)
Bebi ski lift (foto: Kolubarske.re)
16.02.2015, 19:09

Nezapamćena “navala” na Divčibare

č: | fb:

Na Divčibarama je ovih prazničnih dana, posle mnogo godina, tražen krevet više, a prema kazivanju turističkih radnika i ugostitelja juče je bilo preko 5.000, a možda kako neki tvrde i “celih deset hiljada turista”. Nema preciznog podatka, jer se time niko ne bavi, koliko gostiju boravi na Divčibarama, ali recimo da su juče vozila bila parkirana od centra do benzinske pumpe, dok je kolona parkiranih automobila, od ski staze ”Divčibare centar” prema Kaoni, bila dugačka dva kilometra.

Svi kapaciteti su od petka popunjeni, uključujući i privatni smeštaj. Ni najstariji Divčibarci ne pamte gužvu kakva je bila juče, u nedelju. Kažu da je poslednjih nekoliko godina velika gužva za Sretenje, čak se dešavalo da gostiju bude više nego za Novu godinu, ali “ovakvu navalu” kakva je bila juče ne pamte. U šali kažu kako su gosti tražili bilo kakav smeštaj – “može i podrumče”.

Ski staza Divčibare centar

Ski staza Divčibare centar (Foto: Kolubarske.re)

S obzirom na to da radi samo jedna ski staza, “Divčibare centar” ili kod hotela "Pepa", ne iznenađuje velika gužva i čekanje u redu i do pola sata. Ali, ni to čekanje, kako tvrde skijaši, ne utiče na raspoloženje, “čak prija da se malo družimo”. Čini se da je na Divčibarama najmanje Valjevaca, a najviše Beograđana i Novosađana. Ima ih iz Zrenjanina, Šapca, Uba, Pančeva, Nove Pazove, Republike Srpske…

UFK “Valis” digla je ruke od ski staze “Crni vrh” u koju su bolji skijaši gledali čežnjivo i čudom ne mogu da se načude da staza ne radi, a snega je bilo i preko pola matra. Za razliku od “Crnog vrha”, kojom “gazduje” grad Valjevo, ski stazu “Divčibare centar” zakupila su trojica momaka, skijaša, koja se godinama na Divčibarama bave ski školom, iznajmljuju i servisiraju ski opremu. Oni su zakupili napuštenu žičaru u trenutku kada na Divčibarama nije radila ni jedna od dve ski staze, čak nisu radili ni mali “bebi liftovi”. Branko Paja Jovanović, Aleksandar Aca Ranisavljević i Milivoj Mića Jakovljević u ski stazu, kojom će gazdovati do 2019. godine, uložili su novac, ali i entuzijazam kakav se retko viđa.

Zahvaljujući ovoj trojici momaka, stotine iskusnih skijaša ovih snežnih i sunčanih dana uživalo je na Divčibarama, a isto toliko mališana je prvi put stalo na skije, mnogi od njih i naučili da skijaju.

Branko Paja Jovanović i Darija Ranković

Branko Paja Jovanović i Darija Ranković (Foto: Kolubarske.re)

“Za razliku od prve (prošle) godine, kada smo zakupili ski stazu, kada nije bilo snega, ove zime smo imali sreće. U januaru je bilo 20 snežnih dana, a i ceo februar je snežan”, kaže Branko Paja Jovanović i dodaje da bez ski škole i iznajmljivanja opreme teško da bi, i pored snežnih dana i velikog broja skijaša, mogli da isfinansiraju ovu sezonu. “Uostalom naša namera i nije bila da zaradimo na ski stazi, znali smo da je to nemoguće, ali smo želeli da je osposobimo da se koristi, da dođu skijaši na Divčibare”, kaže Paja. Za ski stazu “Divčibare centar” potrebno je 10 – 15 centimetara snega i ukoliko je staza dobro pripremljena i održavana, ski sezona može da bude produžena i bez novih padavina. Ako ne bude duvao jugo, a Paja, Aca i Mića veruju da neće, biće skijanja još desetak dana. Narednog vikenda sigurno.

Osim što je osposobljena i sređena žičara na stazi “Divčibare centar”, po prvi put je na toj stazi postavljen “bebi ski lift”. Branko Paja Jovanović najavljuje da će sledeće zime osposobiti još dva “bebi lifta”, kod hotela “Maljen” i “Zmaj”.

Bebi ski lift

Bebi ski lift (Foto: Kolubarske.re)

Da li će, kada i ko osposobiti ski stazu "Crni vrh" je pitanje bez odgovora. U ski stazu „Crni vrh”, dužine 850 metara, uloženo je oko dva miliona evra. Kada je Valjevo preuzelo gazdovanje „Crnim vrhom”, 2010. godine, u jednom danu je prodato 900 ski pasova! UFK “Valis” je digla ruke od ski staze “Crni vrh” jer, navodno, nemaju dovoljan broj radnika, pa zbog toga nisu ni planirali da ove sezone puste u rad novu ski stazu. 

Ski staza Crni vrh

Ski staza Crni vrh (Foto: Kolubarske.rs)

Zahvaljujući inicijativi, volji, entuzijazmu i preduzimljivošću pojedinaca na Divčibarama je ove zime zabeležena najveću poseta u poslednjih nekoliko desetina godina. Možda je to signal gradskom rukovodstvu da je vreme da se novac uloži i u Divčibare, koji će se sigurno za nekoliko godina višestruko vratiti. 

Aktuelno