Ušće Kolubare i Gradca (5.03.) (foto: Đorđe Đoković)
Ušće Kolubare i Gradca (5.03.) (foto: Đorđe Đoković)
05.03.2015, 10:27

Kolubara trenutno 98 centimetara

č: | fb:

Sinoć od 18 časova u Valjevu je palo oko 20 litara kiše po metru kvadratnom, a trenutno pada susnežica. Prema najavma iz RHMZ danas se očekuju obilnije padavine od 30 do 60 litara kiše po metru kvadratnom, što znači da je stupio na snagu crveni meteo alarm. Prognozirano je da će padavine u petak biti ispod 20 litara kiše po metru kvadratnom, dok se u subotu očekuju manje padavine oko deset litara po metru kvadratnom.

Sednica gradskog Štaba za vanredne situacije održana je jutros, gde se čulo da su preduzete sve neophodne mere zaštite od poplava na teritoriji grada. Vodostaj Kolubare trenutno iznosi 98 centimetara, što je porast za tridesetak centimetara u odnosu na jučerašnji dan. Zbog obilnih padavina, koje su najavljene za dnas i sutra, očekuje se značajnije povećanje vodostaja Kolubare i do 200 centimetara. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da su već preduzete mere zaštite od poplava.

„Naložili smo preduzeću ‘Erozija’, koje je izvođač radova na sanaciji korita Kolubare, da svoje građevinske mašine izmesti iz rečnog korita, kako ne bi pravile problem u slučaju većeg dotoka vode u Kolubaru. Takođe smo i preduzeću  ‘Jedinstvo’, koje izvodi radove na polaganju cevovoda, naložili da izmesti svoje mšine i materijal iz korita Kolubare”, kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. Naloženo je i JKP „Vodovod” da bude u pripravnosti ukoliko dođe do većih površinskih voda na ulicama.

Aktuelno