Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
02.04.2016, 07:10

Ukinute osuđujuće presude Gledoviću i Filipoviću

č: | fb:

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepene osuđujuće presude Branku Gledoviću, profesoru VIPOS-a i studentu Milanu Filipoviću i naložio ponovno suđenje. Kako je objavljeno na sajtu Apelacionog suda, presuda Višeg suda u Valjevu, doneta 3. decembra 2015, ukinuta je zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

U rešenju Apelacionog suda takođe stoji da prvostepena presuda „nije bila ožalbena u delu koji se odnosi na okr. Ljiljanu Jovašević, kao i u oslobđajućem delu u odnosu na okr. Branka Gledovića“.

Presudom Višeg suda, Gledović je zbog izvršenja produženog krivičnog dela primanja mita bio osuđen na 3,5 godine zatvora, a Milan Filipović zbog pomaganja u izvršenju tog dela na dve godine i četiri meseca. Gledoviću je bila izrečena i mera trogodišnje zabrane bavljenja profesorskim pozivom u bilo kojoj školi u Srbiji, a oduzeta mu je i protivpravno stečena imovinska korist od 1.410 evra.

Ljiljana Jovašević je zbog zloupotrebe službenog položaja osuđena na šest meseci zatvora, uslovno na godinu dana.

Gledović je bio osuđen zbog toga što je kao asistent VIPOS-a tokom septembra 2008, 2010. i 2011. u više navrata preko Filipovića i drugih mu poznatih lica zahtevao korist. On je, kako stoji u presudi Višeg suda a koju je ukinuo Apelacioni sud, profesorki Jovašević lažno prikazivao da je izvršio prethodnu proveru znanja studenata iako je znao da to nije učinio kako bi studentima ispiti bili overeni kao položeni.

Jovaševićka je oglašena krivom zbg toga što je 12. decembra 2011. u svom stanu jednom studentu upisala u indeks i ostala službena dokumenta VIPOS-a da je položio dva ispita pri čemu je znala da znanje tog studenta nije prethodno provereno na usmenom ispitu.

Prvostepenom presudom Višeg suda Gledović i Jovaševićka su oslobođeni optužbe da su 10. septembra 2008. izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja, a Gledović je oslobođen optužbe i da je 12. decembra 2011. bio saučesnik u zloupotrebi službenog položaja prof. Jovačević.

Na prvostepenu presudu žalili su se viši tužilac, Gledović i njegov branilac, kao i branilac Milana Filipovića.

 

 

 

Aktuelno