Polaganje venca na spomenik pilotu Milenku Pavlovića (foto: Đorđe Đoković)
Polaganje venca na spomenik pilotu Milenku Pavlovića (foto: Đorđe Đoković)
04.05.2016, 12:47

Lik i delo pilota Pavlovića ne smeju biti zaboravljeni

č: | fb:

“Najmanje što možemo da uradimo jeste da pamtimo, da se sećamo i učimo na onome što je Milenko uradio”, poruka je u danu obeležavanja 17 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića, koji je nastradao iznad Valjeva tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

 

Milan Žunić

Milan Žunić (Foto: Đorđe Đoković)

Saborac Milenka Pavlovića iz 204. vazduhoplovne brigade, major Milan Žunić poručio je da je lik i delo pilota Pavlovića ne smeju biti zaboravljeni.

"Milenkov let je trajao 12 minuta. Bio je to poslednji njegov let, ali i poslednji let do kraja NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetiji čin- žrtvujući sebe za odbranu naroda i tako se svrstao u red besmrtnih. Ostavio je sve, kao da ne ostavlja ništa- svoje roditelje, sinove, suprugu, prijatelje, ratne drugove. Sećanje na hrabrost, nesebičnost, patrionizam i junaštvo pilota pukovnika Pavlovića ne bledi. Imali smo čast i zadovoljstvo da sa njim radimo, družimo se i od njega učimo. Milenko Pavlović je bio, jeste i večno će biti sa nama. Znamo da su njegova herojska krila i danas raširena i da nas štite“, rekao je major Žunić.

Porodica Milenka Pavlovića

Porodica Milenka Pavlovića (Foto: Đorđe Đoković)

Vence na spomenik pilotu Milenku Pavlovića položili su članovi njegove porodice, njegovi ratni drugovi, delegacije Grada Valjeva, opštine Osečina, Vojske Srbije, policije, Srpske pravoslavne crkve, Krušika i Udruženja boraca.

Delegacija Valjeva polaže cveće

Delegacija Valjeva polaže cveće (Foto: Đorđe Đoković)

Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Pukovnik Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine. Odlikovan je ordenom za hrabrost, kao i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

I ove godine, kao i prethodne, izostao je prelet “migovih” aviona, što je bila uobičajena praksa ranijih godina.

 

Aktuelno