IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
06.05.2016, 07:08

Za Petnicu pare i iz beogradske kase

č: | fb:

Grad Beograd će sa šest miliona dinara finansirati Istraživačku stanicu Petnica, dok će obećanih 30 miliona dinara iz republičkog budžeta Petnica dobiti najkasnije početkom juna, odluke su koje su usledile samo par dana nakon što su iz Petnice upozorili da bez novca neće biti programa i da se Istraživačka stanica ponovo našla u nezavidnoj situaciji.

Grad Beograd će planiranim rebalansom budžeta, koji će se naći na dnevnom redu sednice gradske skupštine sredinom juna, izdvojiti šest miliona dinara za finansiranje istraživačke stanice Petnica, obećao je gradonačelnik Siniša Mali nakon sastanka sa direktorom Vigorom Majićem. Mali je objasnio da je jedina istraživačka stanica u Srbiji preko potrebna mladim talentovanim ljudima i da će zato Grad Beograd učiniti sve da ona opstane i neometano organizuje seminare namenjene najboljim učenicima i studentima u različitim oblastima.

On je podsetio da je Grad Beograd jedan od osnivača Istraživačke stanice Petnica i finansirao je njen rad od početaka do devedesetih godina prošlog veka.

“Kako je Petnica od izuzetnog značaja za razvoj nauke u zemlji, ali i najveći centar ovakvog tipa u Evropi, rešili smo da pomognemo da stane na noge i da nastavi da obrazuje mlade talentovane ljude, od kojih je čak 40 odsto iz Beograda”, rekao je Siniša Mali nakon razgovora sa Vigorom Majićem, koji je poručio da bi bili zadovoljni kada bi mnogi drugi sledili primer Beograda.  “Za nas ovo znači više poverenja i optimizma da ono planirano možemo i da uradimo", poručio je Majić.

Na sastanku u Starom dvoru dogovoreno je da gradonačelnik Beograda Siniša Mali ovog leta poseti Istraživačku stanicu Petnica, saopštila je gradska Služba za informisanje.

Tri dana ranije objavljeno je da će Istraživačka stanica Petnica dobiti obećanih 30 miliona dinara iz republičkog budžeta tokom maja, najkasnije početkom juna. Prema saznanjima "Blica" u Ministarstvu prosvete, Petnica će obećani novac iz budžeta dobiti mesec dana kasnije nego što je to bila praksa u 2015. i 2014. godini, a razlog je promena Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti.

„Za 30 miliona dinara bilo je potrebno rapisati javni poziv koji je završen. Sada komisija treba da donese odluku o potpisivanju ugovora sa Petnicom koja novac može očekivati u maju, eventualno početkom juna. To je samo mesec dana kašnjenja u odnosu na prošlu godinu“, rekao je izvor "Blica" iz Ministarstva i dodaje da je Petnica pre mesec dana dobila prvi deo novca od oko pet miliona dinara, i da je on bio isplaćen ranije nego prethodnih godina.

Podsećam, iz Petnice je 2. maja saopšteno da Ministarstvo prosvete i nauke još uvek nije uplatilo obećana sredstava, a već je maj, za realizaciju obrazovnih programa zbog čega se Istraživačka stanica Petnica ponovo našla u nezavidnoj situaciji i primorana da otkaže sve predstojeće prolećne i letnje seminare. U Petnici smatraju da Država jasno treba da kaže da li podržava mlade talente. 

 

Aktuelno