Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
24.08.2016, 09:47

Najviše saobraćajnih prekršaja

č: | fb:

Sudije Prekršajnog suda u Valjevu, koji pokriva Grad Valjevo i pet opština Kolubarskog okruga, u prvih šest meseci ove godine primile su 8.670 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka po različitim osnovama. Ovaj broj zahteva, kako navode u ovom sudu, skoro je isti kao u istom periodu 2015. godine.

"Sve to govori da Prekršajni sud u Valjevu zadržava tendenciju ravnomernog zavođenja i raspodele predmeta svim sudijama kao i efikasnost u radu koja je i do sada bila na veoma visokom nivou", izjavio je predsednik Prekršajnog suda u Valjevu Zoran Stefanović.

 

On navodi da prema podacima Prekršajnog apelacionog suda, po ažurnosti i radu među 44 prekršajna suda u Srbiji, Prekršajni sud u Valjevu zauzima peto mesto. Kaže da najčešće pred sudije ovog suda idu oni koji su prekršili Zakon o saobraćaju, slede prekršaji iz oblasti javnog reda i mira, finansija, tržišni, carinski prekršaji...

"Može se reći da je tendencija smanjenja prekršaja, što je prema mom mišljenu dobro jer broj prekršaja u odnosu na prošlu godinu nije uvećan. To ukazuje i da je Prekršajni sud svojim efikasnim radom suzbio narastanje prekršaja iz svih oblasti. Međutim, karakteristično je to da je došlo do povećanja broja neizvšenih prekršajnih naloga, odnosno neplaćenih prekršajnih naloga. Građani sve manje koriste pogodnosti koje imaju, da nakon uočenog prekršaja kada im se napiše prekršajni nalog u određenom roku plate kaznu, čime novčanu kaznu smanjuju na pola. Od početka ove godine u Prekršajnom sudu zaveli smo preko 17.000 neplaćenih prekršajnih naloga, što je skoro 50 odsto od ukupnog broja napisanih naloga. Ovakve prekršajne naloge sud preinačava tako što tu neplaćenu kaznu zamenjuje rešenjem u kaznu zatvora po kojoj okrivljeni ima mogućnost da je plati u celosti ili da ide u zatvor”, kaže Stefanović.

 

Kada je reč o saobraćajnim prekršajima najviše je onih zbog prolazaka vozila na „crveno svetlo”, a u Valjevu je to na raskrsnici ulica Krađorđeve i Sinđelićeve gde je postavljen video nadzor, zatim prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila u naseljenom mestu pre svega u ulici Vladike Nikolija i na izlazima iz grada.

 

„Broj vozača, koji su zatečeni da upravljaju vozilom u alkoholisanom stanju, i koji su privedeni sudiji Prekršajnog suda je na nivou prošlogodišnjeg. U odnosu na lane povećan je broja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka iz oblasti prekršaja koji se odnose na vožnju u vreme trajanja zabrane upravljanja motornim vozilom. Mislim da vozači olako shvataju ovu izrečenu zaštitnu meru i dešava se da po dva ili tri puta u toku trajanja zabrane budu zatečeni da upravljaju vozilom. To su teški prekršaji, gde se novčane kazne kreću od 100.000 do 120.000 dinara ili kazna zatvora koja može biti do 60 dana”, kaže predsednik Prekršajnog suda u Valjevu Zoran Stefanović.

 

Aktuelno