Đorđe Milanović (foto: Đorđe Đoković)
Đorđe Milanović (foto: Đorđe Đoković)
07.09.2016, 11:53

Milanović o poskupljenju vode, dugovima, merama...

č: | fb:

Cena vode u Valjevu biće povećana za 15 posto, tako da će kubik vode za građane koštati 37,42 dinara, a za privredu 109,51 dinar, ukoliko ovu odluku Nadzornog odbora usvoji Skupština grada na septembarskoj sednici.

 

U Vodovodu kažu da cena vode nije menjana više od tri godine i da je poskupljenje neophodno kako bi ovo javno preduzeće, uz brojne mere koje će biti preduzete, prevazišlo trenutnu finansijsku situaciju i kako bi u narednom periodu uspešno poslovalo i investiralo u opremu i rekonstrukciju vodovodne mreže, koja je toliko dotrajala da je samo juče evidentirano 17 kvarova.

 

Direktor Đorđe Milanović kaže da je Valjevo sa trenutnom cenom vode od 32,54 dinara, pa čak i nakon poskupjenja od 15 posto, među najjeftinijim u Srbiji. Navodi da kubik vode u Kruševcu košta oko 56 dinara, u Subotici je blizu sto, dok je u Beogradu cena skoro 80 dinara. Milanović dodaje da gradovi koji imaju postrojenja za preradu otpadnih voda naplaćuju, pored usluga vode i kanalizacije, i preradu otpadnih voda, dok se u Valjevu od toga odustalo.

"Svako povećanje cene je nepopularna mera, ali na odgovornoj poziciji nemamo pravo da razmišljamo o popularnosti, već moramo da se ponašamo odgovorno i prema gradu i prema građanima", kaže naš sagovornik.

Đorđe Milanović

Đorđe Milanović (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Milanović najavljuje brojne mere, koje će rukovodstvo preduzeti, uz poruku da probleme ne treba gurati pod tepih i praviti se da je sve u redu.

"Dug za struju iznosi 98,5 miliona dinara i mi ćemo preduzeti niz mera kako bi dug izmirili u naredne dve godine. Jednostavno, mi ne smemo da dozvolimo da nam EPS blokira račun, zbog čega nećemo moći da isplaćujemo zarade, da plaćamo dobavljače i da na taj način, eventualno, ugrozimo vodosnabdevanje”, upozorava Milanović i navodi primer smederevskog Vodovoda koji duguje za struju četiri miliona evra i koji nije isplatio 26 zarada zaposlenima. 

 

"U okviru mera koje ćemo preduzeti je smanjenje gubitaka u mreži, a to ćemo postići rekonstrukcijom u onim ulicama gde su kvarovi najčešći. Zbog velikog broja nelegalnih priključaka, i na vodovodnu i na kanalizacionu mrežu, koji u ovom trenutku ne plaćaju ništa, počećemo akciju otkrivanja i legalizacije, a takođe krećemo odlučnije sa naplatom duga velikih dužnika, kako bi povećali stepen naplate. Naravno, tu su i mere u okviru samog preduzeća, koje se sigurno neće svideti jednom broju zaposlenih, ali ponavljam, bolje je da imamo i bolne mere, nego da uđemo u blokadu i ostanemo bez mogućnosti isplate zarada. Te mere se odnose na demontažu starog postrojenja za preradu otpadnih voda koje je radilo 60-ih godina i prodaju u staro gvožđe. Smanjićemo službena putovanja i seminare, ograničiti potrošnju goriva, reprezentacija samo u izuzetnim slučajevima, zabranićemo sponzorstva i donacija do daljnjeg. Iako smo javno preduzeće, moramo se truditi da poslujemo po principima po kojima posluju privatnici, ako želimo da budemo uspešni", zaključuje Đorđe Milanović.

 

Kada se izmire dugovanje EPS-u za utrošenu struju, Vodovod može da razmišlja o nabavci nove mehanizacije, kaže direktor. Kao primer neodgovornog ponašanja i stamote za Vodovod navodi to što ovo javno preduzeće nije moglo da radi izgradnju kanalizacije, zbog toga što nema bager, pa je te poslove Gradska direkcija poveravala drugim izvođačima, umesto da Vodovod ostvari prihod na tim poslovima.

 

Dorđe Milanović najavljuje saradnju sa Tehničkom školom, čiji đaci bi mogli da budu kadrovi ovog javnog preduzeća.

"Razmišljamo i o budućnosti tako da smo već razgovarali sa direktorom Tehničke škole, oko obavljanja stručne prakse učenika u Vodovodu, ali i o tome da po jedan najbolji učenik na smerovima rukovalac građevinskim mašinama, vodoinstalater, automehanicar i električar dobiju posao u Vodovodu. Treba razmišljati i o stipendiranju po jednog studenta na Mašinskom, ETF-u i Građevinskom fakultetu, kako bi nakon završenog školovanja dobili posao u našem preduzeću. To je jedini ispravan put, sve ostalo su devijacije”, kaže direktor Vodovoda.

Navodi primer da u decembru šef radionice odlazi u penziju i biće teško dovesti dobrog automehaničara za platu od 25.000 dinara, zbog toga što svaki dobar automehaničar privatno zaradi bar duplo više, pa se postavlja pitanje koji je njegov motiv da se zaposli u Vodovodu. "I to je jedan od razloga zbog čega treba da ugovorimo saradnju sa Tehničkom školom", zaključuje direktor Vodovoda Đorđe Milanović.

 

 

 

Aktuelno