Ministar Šarčević u Istraživačkoj stanici (foto: Đorđe Đoković)
Ministar Šarčević u Istraživačkoj stanici (foto: Đorđe Đoković)
23.09.2016, 09:25

Ministar Šarčević: "Pravićemo male Petnice i u drugim gradovima Srbije"

č: | fb:

Istraživačka stanica Petnica, ustanova sa posebnim prioritetom, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja imaće odličnog partnera, poruka je nakon današnje posete ministra u Vladi Srbije Mladena Šarčevića ovoj jedinstvenoj obrazovnoj ustanovi u Republici. Ministar je najavio da će i u drugim gradovima Srbije biti napravljene istraživačke stanice, poput Petnice.

 

Ministar Šarčević u Istraživačkoj stanici

Ministar Šarčević u Istraživačkoj stanici (Foto: Đorđe Đoković)

"Nadam se da ćemo od Vigora Majića i njegovog tima uzeti pelcer da istraživačku stanicu proširimo svuda po Srbiji, posebno zbog toga što kapaciteti u Petnici nisu dovoljni. Već sam izjavio da potpisivanjem poglavlja 25 i 26 i njihovim relativno brzim zatvaranjem, bićemo u prilici da imamo značajna sredstva i Istraživačku stanicu ćemo tretirati kao ustanovu sa posebnim prioritetom, ali ćemo od Petnice tražiti, što će im verujem biti zadovoljstvo, da u drugim gradovima Srbije napravimo ’male Petnice’. Posebno zbog toga što mnoga deca vole, ali i imaju potrebu i znanje da se bave naukom, međutim kapacitet Petnice im to ne dozvoljava", rekao je ministar Mladen Šarčrčević.

On je dodao da je Istraživačka stanica Petnica brend kada je u pitanju obrazovanje, nauka i istraživački duh, za mlade i to ne samo u Sbiji nego i u širem evropskom smislu i da je nešto što sa ponosom poazuju ambasadorima i stranim delegacijama.

 

Ministar Šarčević u Istraživačkoj stanici

Ministar Šarčević u Istraživačkoj stanici (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor IS Petnice Vigor Majić očekuje da Ministarstvo na čijem je čelu Mladen Šarčević ubrza proces rešavanja zaostalih problema, "onih koji nisu rešeni u prethodne četiri godine". Majić je skrenuo pažnju na tri osnovna problema, a ministar Šarčević obećao pomoć Ministarstva u njihovom rešavanju.

 

"To su popravke bitnih infrastrukturnih stvari u ovom kompleksu, koje naši polaznici ne vide, ali mi znamo da su veoma ozbiljne, i to je problem koji čeka u zasedi i koji može da zaustavi rad stanice. Drugi problem je da se formalno reši status ovog prostora i treći problem je da, konačno, na nekim dugoročnijim osnovama utvrdimo podršku i pomoć Ministarstva, s to nam je važno, s obzirom na to da nemamo ni jedan ugovor o finansiranju duži od godinu dana. To nam predstavlja veliki problem, jer svake godine počinjemo sve iz početka, što nam oduzima energiju, koju umesto da trošimo na razvoj i uvođenje novih programa, mi stalno optrčavamo oko sponzora i donatora, a to je danas težak posao. Nadamo se da ćemo imati sigurnost na nekoliko godina. Tako ćemo se posvetiti više radu, a i ispuniti, opravdana, očekivanja Ministarstva da ne smanjujemo nego povećavamo broj dece i programa u Istraživačkoj stanici i da učestvujemo zajednički u nekim razvojnim aktivnostima i projektima", rekao je direktor Istraživačke stanice.

 

Ministar Mladen Šarčević obećao je pomoć u rešavanju sva tri problema i to vrlo brzo. „Najhitnije stavri ćemo uraditi do kraja ove i na proleće iduće godine. Popravke ćemo sigurno rešiti do kraja godine, kao i neke radove koji stoje nekoliko godina, dok sledeće godine očekujemo nabavku opreme zbog koje su nam prazni neki kabineti", rekao je direktor Istraživačke stanice u Petnici. 

 

Mladen Šarčević i Vigor Majić

Mladen Šarčević i Vigor Majić (Foto: Đorđe Đoković)

U okviru posete Valjevu ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovara u Gradskoj kući sa rukovodstvom grada, a planiran je i sastanak sa direktorima srednjih škola sa područja Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga. Nakon toga ministar će biti gost Valjevske gimnazije, Poljorpivredne i Osnovne škole "Desanka Maksimović".

 

Ministar Šarčević u Gradskoj upravi

Ministar Šarčević u Gradskoj upravi (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno