GIK i UVM (foto: Kolubrske.rs)
GIK i UVM (foto: Kolubrske.rs)
01.05.2024, 07:01

Krivične prijave i prigovor GIK zbog proglašenja liste Ruske stranke

č: | fb:

Koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu krivičnu prijavu protiv odgovornih lica Gradske uprave Valjeva za overu potpisa, dok je Gradskoj izbornoj komisiji podnela prigovor protiv Rešenja kojim je proglašena izborna lista "Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović".

 

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi i prigovoru, izbornu listu Ruske stranke je navodno podržalo više od 400 birača. "Izjave birača nisu pravno valjane jer koalicija Udruženo Valjevo može ima saznanja da te izjave nisu potpisali navedeni birači već treća lica koja su očigledno potpisivala više njih, što se lako može zaključiti jer su potpisi na više izjava gotovo identični, a neki od birača se javljaju i tvrde da oni nisu potpisali izjave".

 

Šef izbornog štaba koalicije Željko Trifunović je rekao da su podneli krivičnu prijavu protiv dve službenice Gradske uprave koje su overavale potpise za neke liste koje su već proglašene bez prisustva građana, kao i da su uložili prigovor Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) na Rešenje kojim je proglašena izborna lista "Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović".

 

Dodaje da su podneli i Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja da im se dostave svi potpisi birača koji su ovu manjinsku listu podržali.

 

"Prema našim saznanjima tu listu potpisao je i predsednik Gradske izborne komisije Mladen Simović. Prema istim saznanjima, a moram da kažem da je to zanimljivo, porodica Pajković, čiji je član dobio Nagradu grada, je svojim potpisima podržala manjinsku listu. Bilo bi nam razumljivo da su podržali listu Romske stranke. Izgleda da je u pitanju prevara jer su potpisi za podršku izbornoj listi Ruske stranke overeni, a da ljudi uopšte nisu bili prisutni", naveo  je Trifunović.

 

Prema njegovim rečima pojedini članovi Gradske izborne komisije izrazili su sumnju u verodostojnost potpisa s obzirom na to da mnogi izgledaju isto.

 

"Očigledno je da Srpska napredna stranka gubi vlast u Valjevu i raznim mahinacijama pokušava da dođe do većine. Prema Zakonu manjinske stranke ne moraju da pređu cenzus, tako da naprednjaci mogu uzeti dva ili tri mandata koliko im po trenutnom ispitivanju javnog mnjenja nedostaje kako bi imali većinu u Valjevu", rekao je Željko Trifunović.

 

Koalicija "Ujedinjneo Valjevo može" očekuje da će njihov prigovor biti usvojen, kao i da će tužilaštvo reagovati na krivičnu prijavu protiv odgovornih lica Gradske uprave.

Aktuelno

Rezervoar  (foto: JKP Vodovod)
Saopštenje Pre 11 sati 37 minuta

Rešen problem vodosnabdevanja Divčibara

Na Divčibarama su završeni radovi na izgradnji vodovodne mreže i novog rezervoara, čime je rešeno pitanje vodosnabdevanja. Trenutno se ispituje mreža i dok sve ne bude završeno na snazi je da se...  · 2 komentara