Vozilo sa opremom za optičku inspekciju kanalizacija (foto: Đorđe Đoković)
Vozilo sa opremom za optičku inspekciju kanalizacija (foto: Đorđe Đoković)
17.11.2016, 08:04

Elektronski nadzor kanalizacije

č: | fb:

Sistemom za optičku inspekciju kanalizacija mogu se utvrditi nepravilnosti u kanalizacionoj mreži i proveriti da li postoje gubici u kanalizacionim cevima. Ovaj sistem već koriste sve veće lokalne samouprave u Evropi, a u poslednje vreme su zainteresovane i zemlje Balkana, rečeno je ispred zgrade u Naselju oslobodioca Valjeva, gde već duže vreme postoje problemi sa kanalizacijom.

Vozilo sa opremom za optičku inspekciju kanalizacija

Vozilo sa opremom za optičku inspekciju kanalizacija (Foto: Đorđe Đoković)

Optička inspekcija kanalizacije

Optička inspekcija kanalizacije (Foto: Đorđe Đoković)

 

Optička inspekcija kanalizacije

Optička inspekcija kanalizacije (Foto: Đorđe Đoković)

Praktična primena na licu mesta. Ekipa češke firme "Zikmund elektronics", koja je proizvođač sistema za optičku inspekciju kanalizacija, pokazala je na koji način funkcioniše sistem, koji je smešten u kombi vozilu, i koje su njegove mogućnosti.

Vinko Turudija

Vinko Turudija (Foto: Đorđe Đoković)

"Ono što karakteriše ovaj sistem kamera jeste modularnost ili mogućnost inspekcije kanalizacija, ali i ucrtavanje podzemnog katastra, što znači da se neće dešavati kopanje na pogrešnoj lokaciji zbog toga što nije tačno lociran kvar ili havarija. Takođe ovim sistemom moguće je detektovanje podzemnih voda, kojim se može utvrditi da li dolazi do zagađenja sa spoljašnim uticajima", objašnjava Vinko Turudija zastupnik češke firme "Zikmund elektronics".

Đorđe Milanović

Đorđe Milanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Direktor Vodovoda Đorđe Milanović kaže da je Vodovod, koji treba da ide u korak sa vremenom, zainteresovan za ovaj sistem, posebno zbog čestih problema kao što je slučaj u Kolubari 2 gde se pojavljuje voda u podrumima.

"Ovim sistemom možemo precizno da utvrdimo na kom delu kanalizacije je kvar tako da ne moramo da kopamo desetine i više metara, što obično činimo jer nije lako locirati tačno mesto havarije. Brza detekcija znači i brza sanacija, a to znači uštedu vremena i novca", kaže Milanović.

 

On najavljue da će ovih dana razgovarati sa rukovodstvom grada o mogućnostima da se u budžetu Valjeva obezbede sredstva za kupovinu ovog sistema, koji košta oko 100.000 evra.

"Pored toga što bi smo ispitivali kanalizacionu mrežu, postoji i dodatna oprema za proveru vodovodne mreže, pa čak i kućnih instslacija. S obzirom na to da u Srbiji jedino beogradski vodovod ima sistem za optičku inspekciju kanalizacija, mi bismo mogli uslužno da radimo za susedne opštine i gradove, pa čak i da pokrijemo veći deo Srbije", kaže Milanović.

 

Vozilo sa opremom za optičku inspekciju kanalizacija

Vozilo sa opremom za optičku inspekciju kanalizacija (Foto: Đorđe Đoković)

Jedna od mogućnosti o kojoj se takođe razmišlja jeste da vozilo sa opremom - sistemom za optičku inspekciju kanalizacija, zajednički kupe sve opštine Kolubarskog okruga.

 

Kanalizaciona mreža u Valjevu ukupne dužine oko 270 kilometara, stara je i dotrajala otuda su i havarije česte. "Kanalizaciona mreža je u prilično lošem stanju, a u još goroj situaciji su crpne stanice kojih ima četiri. Glavni kolektori poput onog u Karađorđevoj ulici su u dobrom stanju, ali su veliki problemi tamo gde su keramičke cevi koje su postavljene pre više od 30 godina, kao što je to slučaj u Kolubari 2", kaže rukovodilac Sektora održavanja vodovodne i kanalizacione mreže Goran Antonijević.

Goran Antonijević

Goran Antonijević (Foto: Đorđe Đoković)

 

On navodi da ekipe Vodovoda na vodovodnoj mreži intervenišu osam stotina puta godišnje, a na kanalizaciji preko dvadeset puta u toku godine, ali je daleko teže detektovati kvar na kanalizacionoj mreži i zbog toga bi valjevskom Vodovodu od velike koristi bio sistem za optičku inspekciju kanalizacija.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 25 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...