Grand hotel (foto: Đorđe Đoković)
Grand hotel (foto: Đorđe Đoković)
29.11.2016, 08:10

Usvojena odluka o kraćem radnom vremenu

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su izmenu odluke o radnom vremenu po kojoj se skraćuje radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata na teritoriji Valjeva.

 

Izmenama odluke je propisano da ugostiteljski objekti kao što su bifei, picerije, pivnice, kafe-poslastičarnice, mlečni restorani, ekspres restorani, pečenjare, grilovi, kafe-barovi, restorani i kafane mogu da rade od 07.00 do 24.00 časa, dok će radno vreme tih objekata koji se nalaze u stambenim i poslovnim zgradama radnim danom biti od 07.00 do 23.00 časa, a petkom i subotom 07 do 24.00 časa. Ugostiteljski objekti kao što su noćni barovi i diskoteke radiće od 21.00 do 24.00 časa, a petkom i subotom od 21.00 do 01.00 časa. Pekare će raditi od 05.00 do 24.00 časa, dok će ostali zanatski objekti biti otvoreni od 06.00 do 22.00 časa.

 

Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata koji se nalaze u stambenim i poslovnim zgradama je promenjena u odnosu na predlog koji je usvojilo Gradsko veće, po kome je radno vreme tih objekata trebalo da bude radnim danima do 22.00 časa, a petkom i subotom do 23.00 časa. Takođe je prihvaćen amandman na predlog Gradskog veća o radnom vremenu noćnih barova i diskoteka, pa će umesto do 00.30 časova radno vreme biti duže pola časa. Prihvaćen je i amandman da ćevabdžinice u kojima se ne prodaje alkohol mogu da rade od 05.00 do 24.00 časa.

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je govoreći o razlozima donošenja odluke o skraćenju radnog vremena rekao da je odluka iznuđena, ali i posledica nekih događanja u gradu na koje je moralo da reaguje Gradsko veće i Savet za bezbednost grada.

 

"Znam da je izazvala dosta polemika u gradu, ali je odluka predložena i u cilju sagledavanja uslova poslovanja svih ugostiteljskih objekata, posebno noćnih klubova. Tražićemo od inspekcije spisak noćnih klubova koji su registrovani, kao i od protivpožarne inspekcije izveštaje o protivpožarnoj zaštiti u tim objektima. Važno je i ko su lica koje ugostitelji angažuju za fizičko obezbeđenje, posebno imajući u vidu novi zakon o fizičko-tehničkom obezbeđenju koji će uskoro stupiti na snagu", rekao je Gvozdenović i ponovio da je odluka o radnom vremenu privremena.

 

Komentarišući najave ugostitelja da će zbog skraćenja radnog vremena pretrpeti velike finansijske gubitke Gvozdenović kaže da je reč o četiri sata manje rada nedeljno ili 16 časova mesečno, koji treba da "obezbede egzistenciju". Navodi da ima onih koji ne izdaju fiskalne račune, da pojedini kafići u centru grada duguju po nekoliko hiljada evra za vodu, struju, komunalne usluge...

 

Gradonačelnik je najavio da će gradsko rukovodstvo u narednom periodu razmotriti mogućnost donošenja posebnih odluka kojima bi bilo regulisano radno vreme u dane državnih i verskih praznika. Recimo, u periodu od 25. decembra do 21. januara bi bilo određeno drugačije radno vreme ugostiteljskih objekata.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je ponovio da je donošenje odluke o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata samo prvi korak u sređivanju stanja u ovoj oblasti i naglašava da je Tešnjar glavni problem Valjeva, tačnije ugostiteljski objekti koji rade samo vikendom. 

 

Zakonom o turizmu određena je vrsta ugostiteljskih objekata, ali bliže uslove za obavljanje ugostiteljske delatnosti, uređenje i opremanje ugostiteljskog objekta u zavisnosti od vrste usluga, treba da odredi lokalna samouprava. Jeremić je naveo da u Zakonu o turizmu ne postoji noćni bar kao vrsta ugostiteljskog objekta, tako da nisu precizirani uslovi i način rada noćnog bara, ali to može da uredi Grad.

Jeremić kaže da je upravo to namera gradskog rukovodstva da se preciziraju uslovi za noćne barove, kafiće, restorane i druge ugostiteljske objekte, tako da će formirati radnu grupu koja će se baviti izradom tih akata. 

 

"Sve ono što je u nadležnosti grada, ne samo radno vreme ugostiteljskih objekata, mi ćemo urediti, očekujemo da i nadležne inspekcije kontrolišu rad svih ugostiteljaskih objekta i poštovanje zakona i gradskih odluka", rekao je Jermić i poručio da se moraju pooštriti kazne za sve one koji ne poštuju zakone i odluke. Podsetio je i na još jednu gradsku odluku po kojoj noćni barovi godišnje moraju u gradsku kasu da uplate 500.000 dinara.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će tražiti od ugostitelja i pekara podatke o broju zaposlenih koji će, kako tvrde, zbog ove odluke ostati bez posla. 

Odbornici

Odbornici (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pojedini odbornici vladajuće koalicije, naprednjaci i socijalisti, su bili protiv donošenja ove odluke o skraćenju radnog vremena, ali su "poštujući odluku gradonačelnika i Gradskog veća prinuđeni da glasju za i pored toga što smatraju da nije dobra i da neće rešiti probleme".

 

Odbornici opozicije iz DS-a i Pokreta "Dosta je bilo" podržavaju nameru gradskog rukovodstva da se uvede red u ovu oblast, ali smatraju da radno vreme nije jedini problem, niti od toga zavisi bezbednost u gradu. Incidenti se mogu dogoditi u bilo koje doba dana i na bilo kom mestu. Poručili su da treba tražiti sistemsko rešenje, a ne skraćivati radno vreme ugostiteljskih objekata zbog čega se može dogoditi da mladi "zabavu traže u okolnim opštinama".

Oni smatraju da je odluka ishitrena, da je trebalo organizovati javnu raspravu, da ugostiteljima ne treba uskraćivati pravo na rad, a mladima pravo na noćne izlaske u kafiće. Predložili su da se usvajanje ove odluke odloži, da gradsko rukovodstvo razgovara sa ugostiteljima, da saslušaju njihove zahteve i predloge, kako bi iznašli obostrano prihvatljivo rešenje.

 

"Niko nema nameru da uvede policijski čas u ovaj grad, niti da na bilo koji način spreči omladinu da živi normalno kao što je do sada živela. Namera je da se uvede red, jer ne možemo čekati da se sudbina sruči na nas i da skrštenih ruku posmatramo šta se dešava u našem gradu. Nekada je i loša odluka dobra odluka, a sve zavisi od toga kako je posmatrate. Posmatrajmo ovu odluku u svetlu nedavne tragedije i u svetlu primene i poštovanja zakona", poručio je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 5 sati 47 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...