Knez Miloševa ulica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Knez Miloševa ulica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
07.12.2016, 08:02

Reklamacije najveći prekršaj valjevskih ugostitelja

č: | fb:

Turistička inspekcija, jedna od 16 nadležnih za kontrolu i primenu zakona u ugostiteljskim objektima, za deset meseci ove godine obavila je 290 kontrola u Valjevu, na Divčibarama i u sedam sela valjevskog kraja.

Samo jedna kafana na Divčibarama, u kojoj se prodaje i brza hrana, kontrolisana je za sedam meseci 11 puta, dok u veliki broj ugostiteljskih objekata, i to pretežno onih koji su "na glasu" i u centru Valjeva, turistička inspekcija nije ni jednom ušla od početka godine do 1. novembra.

 

Kolubarske.rs zatražile su od Sektora turističke inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, podatke o broju obavljenih kontrola ugostiteljskih objekata od 1. januara do 1. novembra, kao i o utvrđenim nepravilnostima i preduzetim merama.

U odgovoru se navodi da je od 290, neki ugostiteljski objekti su kontrolisani više puta, bilo 196 redovnih kontrola, 46 po prijavi i isto toliko kontrola izvršenja rešenja i dve akcijske kontrole.

 

Nakon kontrole, doneto je 46 rešenja, od toga sedam o zabrani bespravnog rada i 39 rešenja ili naloga za otklanjanje nedostataka. Najbrojniji nedostaci koje su uočili turistički inspektori u ugostiteljskim objektima se odnose na reklamacije: osam ugostitelja ne vodi propisanu evidenciju reklamacija i u šest ugostiteljskih objekata nije istaknuto obaveštenje o reklamaciji, čime je prekršen Zkon o zaštiti potrošača.

Minimalno tehničke uslove ne ispunjava 11 ugostiteljskih objekata i u najvećem broju slučajeva se odnose na predprostor, kuhinju i toalete. Među uočenim propustima je i to što nije istaknut znak zabrane pušenja, to što nije određeno lice zaduženo za kontrolu zabrane pušenja, kao i to što nisu istaknute cene na ulazu, poslovno ime i sedište.

 

Turistička inspekcija podnela je i 50 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i to najviše zbog ne ispunjavanja minimalno tehničkih uslova- deset objekata, zbog što se ne vodi evidencija reklamacija devet i isto toliko zbog toga što nije istaknuto obaveštenje o reklamacijama, dok je zbog bespravnog rada podneto tri zahteva za prekršajni postupak, zbog točenja pića maloletnicima dva i isto toliko zbog ne poštovanja radnog vremena.

Izrečeno je 16 novčanih kazni na licu mesta i to u iznosu od 8.000 dinara za jedno, 40.000 dinara za 14 lica i 50.000 dinara za jedno odgovorno lice, što je ukupno 618.000 dinara.

 

Najviše kontrolisani kafići i bifei

 

Pored jednog ugostiteljskog objekta na Divčibarama koje je kontrolisala 11 puta, u 20 objekta turistička inspekcija je ušla dva i više puta. Najviše su kontrolisani kafići, na spisku ih je 80, zatim bifei - 70, slede barovi - 40, objekti brze hrane - 25 i restorani – 17. Kontrolisane su i pivnice, objekti na sajmovima i manifestacijama, picerije, poslastičarnice, grilovi, apartman, prenoćište...

 

Među devet ugostiteljskih objekata koji su kontrolisani na Divčibarama, sedam je kafana i kafića, po jedan apartman i prenoćište, dok na spisku kontrolisanih nema većih ili vodećih motela i hotela na Divčivarama. Turistička inspekcija je kontrolisala ugostiteljske objekte u pojedinim selima valjevskog kraja- Bačevci, Brezovice, Jovanja, Valjevska loznica, Vujinovača, Lelić i Gornja Bukovica. 

 

Najviše kontrolisani kafići u Tešnjaru i Knez Mihajlovoj ulici

 

Prema podacima koje je Sektor turističe inspekcije o kontroli ugostiteljskih objekata dostavio Kolubarskim.rs, najviše je kontrolisano ugostiteljskih objekata u Birčaninovoj i Knez Miloševoj ulici, po 17, zatim u Knez Mihajlovoj ulici 13, Karađorđevoj 12 objekata, među kojima je najmanje kafića, a najviše mesara i pekare, devet u Hajduk Veljkovoj ulici, po osam u Vojvode Mišića i Pantićevoj, šest u Ulici Vlade Danilovića...

Zanimljivo je da se od 46 kontrola po prijavi, čak 11 odnosi na kafiće i bifee u Hajduk Veljkovoj i Čika Ljubinoj ulici, a na samo jedan ugostiteljski objekat na Divčibarama bilo je šest prijava!

 

Kako je odgovoreno Kolubarskim.rs iz Sektrora turističke inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, za kontrolu ugostiteljskih objekata ne postoji nadležnost jednog organa, nego u skladu sa pravima, dužnostima i ovlašćenjima iz zakona koji su u njihovoj nadležnosti, kontrolu u ugostiteljskim objektima obavljaju: turistička, sanitarna, veterinarska, fitosanitarna, poljoprivredna, građevinska, urbanistička, protivpožarna, inspekcija rada i zaštite na radu, inspekcija za zaštitu životne sredine ili ekološka inspekcija, komunalna inspekcija, komunalna policija, poreska inspekcija, policija kao i MUP.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 19 sati 36 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 22 sati 25 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.