Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
27.12.2016, 15:52

Odluka o rehabilitacija Kalabića biće doneta 5. januara

č: | fb:

Odluka o rehabilitaciji Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini, biće doneta 5. januara sledeće godine. Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Valjevka Vesna Kalabić. 

 

Na jučerašnjem ročištu u Višem sudu u Valjevu predlagač je preko svog punomoćnika tražio rehabilitaciju, dok se tužilac tome protivi pozivajući se na odluku Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora u Drugom svetskom ratu

 

Punomoćnik Vesne Kalabić, valjevski advokat Goran Branković rekao je da je Nikola Kalabić bez ijednog dokaza proglašen za narodnog neprijatelja, kao i da ne postoji dokaz da je sarađivao sa okupatorom, niti da je počinio bilo kakav ratni zločin. Otuda je, po rečima Brankovića, nekadašnji komandant Gorske garde likvidiran iz čisto političkih, nacionalnih i ideoloških razloga i zato bi trebalo da bude rehabilitovan.

 

Branković je još podsetio na, kako je rekao, "umetnutu" priču da je Kalabić izdao Dražu Mihajlovića. Demantujući to on je naveo da je Draža, iako je imao na raspolaganju pet generala i više pukovnika i potpukovnika, komandu nad Gorskom gardom, udarnom pesnicom Ravnogorskog pokreta, poverio upravo Nikoli Kalabiću.

"Ako bi se nekim čudom prihvatila teza da je bio izdajnik, zašto su onda Kalabića likvidirali komunisti i to bez suđenja, zašto mu se ne zna ni grob, zašto mu je porodica duga bila stavljena na stub srama?", pitanja su koja je postavio advokat na jučerašnjem ročištu u Višem sudu.

 

S druge strane u svojoj završnoj reči Dragana Marković, viši javni tužilac, kao zastupnik Republike Srbije, pozvala se na uputstvo Apelacionog javnog tužilaštva kojim je obavezana da se protivi rehabilitaciji Nikole Kalabića, jer se on odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu našao u krugu lica koja su proglašena ratnim zločincima i ne mogu se rehabilitovati.

Sudija Višeg suda Dragan Obradović najavio je da će svoju odluku u ovom postupku saopštiti 5. januara sledeće godine u podne.

 

Aktuelno