Godišnjica pogibije Milenka Pavlovića (foto: Đorđe Đoković)
Godišnjica pogibije Milenka Pavlovića (foto: Đorđe Đoković)
04.05.2017, 14:43

"Herojska krila i danas nas štite"

č: | fb:

Uprkos godinama koje prolaze, osećaj ponosa i svest o značaju podviga Milenka Pavlovića su sve veći, rečeno je u danu obeležavanja 18 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića, koji je nastradao iznad Valjeva tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

"Voleo je svoju porodicu, svoj pilotski poziv, svoj rodni kraj i svoju zemlju. Veliki deo njegovog života, bilo je i nebo", rekao je danas pukovnik Željko Bilić, komandanta 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije.

Porodica pilota Milenka Pavlovića

Porodica pilota Milenka Pavlovića (Foto: Đorđe Đoković)

Majka pilota Milenka Pavlovića

Majka pilota Milenka Pavlovića (Foto: Đorđe Đoković)

"Milenkov let je trajao oko 12 minuta. Bio je to njegov poslednji let, ali i poslednji let do kraja NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetliji i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za odbranu svoga naroda. Istinski rodoljub i patriota svrstao se u red besmrtnih. Tim činom, hrabro i odvažno upisao se u red legendarnih srpskih junaka, komandanata i pilota, a njegov podvig će trajno predstavljati svetli primer za pokoljenja koja dolaze.

Najmanje što svi zajedno možemo da uradimo jeste da pamtimo, da se sećamo i da učimo na onome što je Milenko uradio. Milenko Pavlović je bio, jeste i večno će biti sa nama. Znamo da su njegova herojska krila i danas raširena i da nas štite", rekao je pukovnik Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije.

Pukovnik Željko Bilić

Pukovnik Željko Bilić (Foto: Đorđe Đoković)

Gradnačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da je "hrabri pukovnik Pavlović, braneći život svih nas u ovom gradu, žrtvovao svoj život jer je znao da je život jeftiniji od onoga što brani". Dodao je da je velika čast i velika obaveza da čuvamo sećanje i uspomenu na one heroje koje je srpski narod uvek davao.

 

"Svesni smo i današnjeg trenutka, svesni smo i da je naša armija garant onoga što bi trebalo da se zove mir, spokoj i jedan normalan život koji nam ovde sledi. Svesni smo da možda i jesmo na neki način čudna zemlja. Verovatno smo najstabilniji kada je ceo svet nestabilan. Ali ova srpska vlada je dokazala da jedino ona može da vodi zemlju politikom razuma, tolerancije, efikasnih ekonomskih, političkih i kulturnih modela. Do sada smo uvek kroz istoriju umirali za ovu zemlju. Najzad smo shvatili i ova srpska vlada je shvatila da mora sprečiti da ova zemlja umire zbog nas", rekao je gradonačelnik Valjeva.

Slobodan Gvozdenović i Milorad Ilić

Slobodan Gvozdenović i Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Pukovnik Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine.

Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Odlikovan je medaljom za vojničke vrline, ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačem, ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti, ordenom hrabrosti i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

Eskadrila

Eskadrila (Foto: Đorđe Đoković)

Parastos pilotu Milenku Pavloviću

Parastos pilotu Milenku Pavloviću (Foto: Đorđe Đoković)

Parastos pilotu Milenku Pavloviću služio je episkop valjevski Milutin sa eparhijskim sveštenstvom. Vence na spomenik pukovniku Milenku Pavloviću položili su članovi njegove porodice, kolege piloti, predstavnici Vojske Srbije, Policije, grada Valjeva, Osečine, Srpske pravoslavne crkve, Udruženja boraca, "Krušika" i Vodovoda.

I ove godine, kao i prethodne dve, izostao je prelet "migova", što je bila uobičajena praksa ranijih godina.

 

Aktuelno