Registracija Prijava preko FB
Slobodan Gvozdenović (foto: Kolubarske,rs)
Slobodan Gvozdenović (foto: Kolubarske,rs)
08.05.2017, 09:00

Gradonačelnik već potrošio dvogodišnju budžetsku rezervu

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je za dva i po meseca potrošio preko 28,6 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve, što je skoro duplo više u odnosu na 15 miliona dinara koliko je planirano u budžetu za 2017. godinu.

 

Tekuću budžetsku rezervu jedino može da troši gradonačelnik, ali ne po sopstvenoj želji i potrebi, nego u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu a na predlog lokalnog organa nadležnog za finansije. Novac iz tekuće budžetske rezerve može se isplaćivati ukoliko je povećan obim poslovanja ili ovlašćenja direktnog ili indirektnog korisnika, i ako je osnovan novi direktni ili indirektni korisnik.

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je u prva tri meseca doneo 21 rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve u iznosu od 28.601.767 dinara, što je za preko 13 miliona dinara više u odnosu na ukupnu sumu opredeljenu za ovu godinu.  

 

Iz tekuće budžetske rezerve za policiju, Napred, božićni program, vatromet

 

Prema rešenjima o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, objavljenim u Službenom glasniku Valjeva od 10. februara 2017. godine, gradonačelnik je odobrio isplatu 6.760.000 dinara.

Najviše novca šest miliona dinara za unapređenje preventivno-promotivnih aktivnosti u oblasti bezbednosti i tehničkog opremanja saobraćajne policije, nedeljniku Napred za "usluge po ugovoru" isplaćeno je 450.000 dinara,  Centru za kulturu za božićni program 190.000 i Crkvenoj opštini Novo Valjevo za troškove vatrometa 120.000 dinara.

 

Za aktivnosti iz oblasti društvene brige za javno zdravlje, za ginekologa, kamere

 

Prema rešenjima o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, objavljenim u Službenom glasniku Valjeva od 1. marta 2017. godine, gradonačelnik je odobrio da se iz tekuće budžetske rezerve isplati 7.123.307 dinara.  

 

Najviše novca 5.350.000 dinara za sprovođenje aktivnosti iz oblasti društvene brige za javno zdravlje, milion dinara za angažovanje ginekologa, 573.307 dinara za sanaciju vodovodnih cevi u osnovnoj školi "Desanka Maksimović" i 200.000 dinara za kupovinu kamere za potrebe protokola Gradske uprave.

 

Za struju, popravke, video nadzor, odbojkašice, škole 

 

Prema rešenjima o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, objavljenim u Službenom glasniku Valjeva od 14. marta 2017. godine, gradonačelnik je odobrio da se isplati 12.480.000 dinara.

 

Najviše novca devet miliona dinara za tehničko opremanje saobraćajne policije, dok je za Dom zdravlja odobrena isplata od blizu četiri miliona dinara i to: dva miliona dinara za troškove električne energije, angažovanje radiologa i rendgen tehničara i za nabavku kompjuterske opreme, zatim 1.480.000 dinara za tekuće popravke i održavanje prostorija Doma zdravlja i za video nadzor u Hitnoj službi, i pola miliona dinara za nabavku softvera i uređaja za evidenciju i kontrolu ulaska i izlaska iz Doma zdravlja.

 

Gradonačelnik je odobrio da se iz tekuće budžetske rezerve isplati 300.000 dinara ženskom odbojkaškom klubu "Srbijanka 014", 300.000 dinara TV Valjevo plus za snimanje i emitovanje serijala povodom 70 godina KK Metalac i 300.000 dinara isplata dnevnica za službena putovanja.

 

Slobodan Gvozdenović je odobrio da se isplati 250.000 dinara za geodetske usluge za Memorijalni park Boričevac, 193.460  dinara za učešće Turističke organizacije Valjevo na sajmu turizma u Beogradu, 190.000 dinara Poljoprivrednoj školi, 100.000 dinara za naknadu štete nastale ujedom pasa lutalica, 60.000 osnovnoj školi "Ilija Birčanin" i 45.000 dinara za jubilarne nagrade.

 

Uskoro rebalans budžeta

 

Za većinu ovih korisnika, poput Doma zdravlja, Turističke organizacije, policije, medija, škola... već postoje opredeljena sredstva u budžetu, tako da je ovo dodatno trošenje budžetskih para po volji gradonačelnika bez valjanog obrazloženja koje bi se odnosilo na povećanje obima posla ili nove nadležnosti korisnika budžeta.

 

S obzirom na to da je gradonačelnik doneo rešenja da se za dva i po meseca iz tekuće budžetske rezerve potroši preko 28,6 miliona dinara, a za celu godinu je opredljeno 15 miliona dinara, nejasno je kako je moguće trošiti više novca nego što je za te namene izdvojeno u budžetu?

 

Ono što je jasno, jeste da nam uskoro sledi rebalans budžeta kojim će ovi, kao i drugi budući troškovi tekuće budžetske rezerve, biti pokriveni preraspodelom novca i to na štetu nekih drugih budžetskih korisnika ili povećanjem budžeta na štetu građana Valjeva.

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Valjevo  (foto: Đorđe Đoković)
Isti iznos kao i za ovu godinu Pre 8 sati 1 minuta

Valjevu "nenamenski" oko 388 miliona dinara

Prema Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije, Valjevu će sledeće godine iz republičke kase biti dodeljeno oko 388 miliona dinara nenamenskog transfera, što je identičan iznos koliko je Valjevu...

Kolubarski kej (foto: Đorđe Đoković)
Najtopliji u Srbiji Pre 1 sati 26 minuta

U Valjevu izmeren 21 stepen

Valjevo je danas sa temperaturom od 21 stepen, koliko je izmereno u 13 časova, bilo najtopliji grad u Srbiji. Među temperaturnim rekorderima ovog 12. decembarskog dana su još Loznica i Požega sa 20...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Deda Mraz, predstava, DJ Pre 1 sati 57 minuta

Novogodišnji program za decu i na Divčibarama

Novogodišnji program za decu, pored Valjeva, biće organizovan i na Divčibarama. Tako će gosti Divčibara ove godine po prvi put imati organizovanu novogodišnju zabavu i za decu i za odrasle. Dečji...

Oluja (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
Do 15. decembra Pre 4 sati 33 minuta

Prijava štete od olujnog nevremena

Gradska vlast je pozvala sve građane koji su u olujnom nevremenu pretrpeli štetu da najkasnije do 15. decembra prijave štetu. "U noći između 10 i 11. decembra deo teritorije grada Valjeva je...