Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
04.05.2024, 13:20

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

č: | fb:

Na današnji dan pre 25 godina na nebu iznad Valjeva poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, braneći otadžbinu od NATO agresora.

 

I ovog 4. maja, četiri minuta posle podneva, dva "miga 29" Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, u čijem kokpitu su bili potpukovnik Aleksandar Marinković i major Goran Vidić, preletela su iznad Valjeva "pozdravaljajući hrabrog kolegu" i podsećajući sve nas na hrabro delo pilota Pavlovića.

 

U okviru programa "Dan sećanja", pred spomenikom heroju u Bulevaru vladike Nikolaja, rečeno je da godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića. Ovaj tužan dan je i dan ponosa, jer smo svesni herojstva i spremnosti jednog od najboljih pilota da žrtvujući svoj život u borbi sa nadmoćinijim neprijateljem sačuva živote svojih saboraca. Njegov čin je upisan zlatnim slovima u istoriju našeg naroda i srpskog ratnog vazduhoplovstva.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Za ovih četvrt veka o ovom hrabrom čoveku smo dosta toga čuli i naučili. On je putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje. Nikada se ne možemo dovoljno odužiti za žrtvu koju je dao, ali čuvanje uspomene na njega je naš mali doprinos. Večna slava i hvala pilotu pukovniku Milenku Pavloviću", rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

Pred spomenikom Milenku Pavloviću u Ulici vladike Nikalaja Velimirovića, služen je pomen, a vence i cveće na spomenik položili su članovi njegove porodice, kolege piloti, predstavnici Vojske Srbije, Policije, Kolubarskog upravnog okruga, grada Valjeva, Osečine, Srpske pravoslavne crkve i druge delegacije.

 

Položeni su venci i cveće i na spomen obeležje u selu Bujačić kod Valjeva, na mestu gde je 4. maja 1999. pao avion Milenka Pavlovića. 

Obeležena godišnjica pogibije pilota

Obeležena godišnjica pogibije pilota (Foto: Kolubarske.rs)

Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Pukovnik Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine.

 

Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Odlikovan je medaljom za vojničke vrline, ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačem, ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti, ordenom hrabrosti i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

 

Osim spomenika u Valjevu, u čast pilota Milenka Pavlovića podignut je spomen kompleks u rodnom Gornjem Crniljevu kod Osečine.

 

Ove godine 11. i 12. maja opština Osečina u Osečini i Gornjem Crniljevu organizuje svečanu akademiju i niz drugih programa kao dane sećanja na pilota pukovnika Milenka Pavlovića.

 

 

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 2 sati 49 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 1 komentar

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 10 sati 5 minuta

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 3 komentara