Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
04.05.2024, 13:20

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

č: | fb:

Na današnji dan pre 25 godina na nebu iznad Valjeva poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, braneći otadžbinu od NATO agresora.

 

I ovog 4. maja, četiri minuta posle podneva, dva "miga 29" Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, u čijem kokpitu su bili potpukovnik Aleksandar Marinković i major Goran Vidić, preletela su iznad Valjeva "pozdravaljajući hrabrog kolegu" i podsećajući sve nas na hrabro delo pilota Pavlovića.

 

U okviru programa "Dan sećanja", pred spomenikom heroju u Bulevaru vladike Nikolaja, rečeno je da godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića. Ovaj tužan dan je i dan ponosa, jer smo svesni herojstva i spremnosti jednog od najboljih pilota da žrtvujući svoj život u borbi sa nadmoćinijim neprijateljem sačuva živote svojih saboraca. Njegov čin je upisan zlatnim slovima u istoriju našeg naroda i srpskog ratnog vazduhoplovstva.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Za ovih četvrt veka o ovom hrabrom čoveku smo dosta toga čuli i naučili. On je putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje. Nikada se ne možemo dovoljno odužiti za žrtvu koju je dao, ali čuvanje uspomene na njega je naš mali doprinos. Večna slava i hvala pilotu pukovniku Milenku Pavloviću", rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

Pred spomenikom Milenku Pavloviću u Ulici vladike Nikalaja Velimirovića, služen je pomen, a vence i cveće na spomenik položili su članovi njegove porodice, kolege piloti, predstavnici Vojske Srbije, Policije, Kolubarskog upravnog okruga, grada Valjeva, Osečine, Srpske pravoslavne crkve i druge delegacije.

 

Položeni su venci i cveće i na spomen obeležje u selu Bujačić kod Valjeva, na mestu gde je 4. maja 1999. pao avion Milenka Pavlovića. 

Obeležena godišnjica pogibije pilota

Obeležena godišnjica pogibije pilota (Foto: Kolubarske.rs)

Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Pukovnik Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine.

 

Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Odlikovan je medaljom za vojničke vrline, ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačem, ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti, ordenom hrabrosti i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

 

Osim spomenika u Valjevu, u čast pilota Milenka Pavlovića podignut je spomen kompleks u rodnom Gornjem Crniljevu kod Osečine.

 

Ove godine 11. i 12. maja opština Osečina u Osečini i Gornjem Crniljevu organizuje svečanu akademiju i niz drugih programa kao dane sećanja na pilota pukovnika Milenka Pavlovića.

 

 

Aktuelno

Prekid sednice Skupštine grada (foto: Kolubarske.rs)
Nakon pet časova zasedanja Pre 10 sati 18 minuta

Prekinuta sednica Skupštine grada Valjeva

Današnja sednica Skupštine grada prekinuta je nakon pet časova zasedanja, kada je u toku bila rasprava o šestoj tački dnevnog reda - izmene Plana komunalne izgradnje. Sednica će biti nastavljena u...  · 16 komentara