Slobodan Gvozdenović na Skupštini grada (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović na Skupštini grada (foto: Đorđe Đoković)
28.06.2017, 06:55

Gvozdenović: "Skupština nije raspuštena ni kada ste skupljali leševe po gradu"

č: | fb:

Odbornici DS u Skupštini grada zatražili su na jučerašnjoj sednici raspuštanje parlamenta i ostavke gradskih funkcionera zbog afere sa hapšenjem načelnika i službenika  Gradske uprave.

 

Predsednik valjevskih demokrata i odbornik Slobodan Pavlović je rekao da niko nije kriv dok se to ne dokaže i sve dok ne stigne pravosnažna presuda, ali zbog ovakve nezabeležene afere hapšenja službenika Grada treba raspustiti Skupštinu.

 

"Umesto predloga da se raspusti Skupština, pred odbornicima se našao ponovo predlog za izbor Žarka Kovača, koji je inače bio na listi DS, za  člana Gradskog veća. Podsećam da Kovač na prethodnoj sednici nije izabran jer vladajuća koalicija nije glasala za sopstveni predlog. Trebalo je da predsednik Skupštine pozove na razgovor šefove odborničkih grupa i predstavnike stranaka da se dogovorimo koje odluke moramo doneti, a potom da raspustimo ovu Skupštinu i da idemo na vanredne izbore, jer sve ovo ukazuju da je vreme za njih", poručio je Pavlović.

Slobodan Pavlović

Slobodan Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornica DS-a Milka Erić Vasiljević smatra da nakon hapšenja načelnika Gradske uprave, gradski funkcioneri treba da podnesu ostavke. "Ja se ne sećam da se nešto slično desilo u Valjevu i mislim da je pre svega moralno da podnesu ostavka jer je ovo velika bruka za nosioce vlasti, ali i njihova odgovornost", rekla je Milka Erić Vasiljević.

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdnović je rekao da nema ni govora, a ni razloga za podnošenje ostavki, niti za raspuštanje Skupštine, i podsetio da postoje tri zakonska uslova kada se to može učiniti – kada Skupština ne zaseda 90 dana, ukoliko se budžet ne usvoji do 31. marta i ako se nakon izbora u zakonskom roku ne konstituiše vlast.

 

On je podsetio da Skupština nije raspuštena, niti je vlast pala, ni 2001. godine u oktobru, kada se odigrala filmska pljačka pred blagajnom Zdravstvenog centra, kada su ukradena dva džaka sa 250.000 maraka, a za tu pljačku niko nije priveden, osumnjičen niti je odgovarao.

 

"Skupština se nije raspustila, niti je bilo ko podneo ostavku, ni kada ste skupljali leševe po gradu, a vi ste tada vladali, kada su za kratko vreme izvršena tri ubistva i kada su bagerima ulazili u kafiće. Skupština se nije raspustila ni nakon ubistva premijera Srbije 2003. godine kada ste celi zemlju držali u vanrednom stanju, jer ste se samo u vanrednom stanju dobro osećali. Skupština u Valjevu se nije raspustila ni kada ste ukinuli advokaturu, kada ste priveli Acu Tomića, Rada Bulatovića i ostale, pa kada se ispostavilo da nisu krivi, obeštećeni su iz budžeta. Skupština se nije raspustila ni 2009. ili 2010. kada ste SMS-om postavljali nosioce pravosudnih funkcija, kada ste jedan broj njih najurili jer vam nisu odgovarali, a posle, uz milionske odštete, vraćeni na posao", naveo je Gvozdenović, kako je rekao, samo neke slučajeve.

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Naglasio je da je prošlo vreme kada su "preki vojni sudovi sudili civilnim licima". Gvozdenović je poručio da je "svako nevin dok se drugačije ne dokaže“ i da "ne treba ometati rad zvaničnih državnih organa".

 

"Ja vas lično molim, da te diskusije ostavite za TV talk show i slične emisije. Imate na raspolaganju mene, gospodina Jeremića, članove Gradskog veća, ne sve. Molim vas ne utičite na rad zvaničnih državnih organa. Hajke gde neko uzima pravdu u svoje ruke i postaje tužilac, sudija, dželat i izvršitelj, to vreme je prošlo", zaključio je Gvozdenović smatrajući da su "priče o hapšenju samo uznemiravanje javnosti" i da "svi koji živimo u ovom gradu treba normalno da se ponašamo!".

 

Na tok istrage ne želi da utiče ni zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, koji je takođe naglasio da niko nije kriv dok se drugačije ne dokaže. Rekao je da o hapšenju neće ništa govoriti posebno zbog toga što su "mnogi očekivali da će i on biti među uhapšenima".

"Čak su se neki i kladili", dodao je.

 

Odbornik SPS Mihailo Todorović je ustvrdio da je hapšenje Aleksandra Vujića Subotića naređeno iz Begrada. "Aca nije čovek koga treba da hapse specijalci. Mogli  su da ga pozovu da dođe sam i da se prijavi, ne bi pružao otpor. Ja u njegovu nevinost ne sumnjam. Ja sam imao slični situaciju, odbranio sam se i dokazao da nisam kriv i verujem da ni Aca nije kriv i ponosim se što sam njegov drug", rekao je Todorović za skupštinskom govornicom.

 

Aktuelno