Slobodan Gvozdenović i Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović i Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
01.09.2017, 10:41

Sledi rebalans budžeta jer projekti nisu realizovani

č: | fb:

Sednica Skupštine grada na kojoj će se naći drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta biće održana krajem septembra.  

 

Da će biti izmena budžeta potvrdili su u izjavi za medije gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i njegov zamenik Dragan Jeremić, ali nisu precizirali iznos drugog rebalansa, niti datum kada će biti održana sednica Skupštine grada. Nisu naveli ni šta od planiranog neće biti finansirano u ovoj godini, a šta hoće nakon rebalansa.

 

Gvozdenović je objasnio da će budžet pretrpeti izmene zbog toga što neki projekti neće biti realizovani do kraja godine iz "već svima poznatih razloga".

 

- Pre sednice Skupštine grada biće održana i jedna sednica Gradskog veća gde moramo razmotriti pitanje rebalansa, jer svesni ste, a i naši građani su svesni, da jedan broj projekata ne može biti realizovan iz objektivnih ili subjektivnih razloga, da sada ne ulazimo u to. I taj rebalans treba da se dogodi negde krajem septembra, da vidimo na koji način onaj novac koji imamo da ga rasporedimo najbolje u one projekte i uložimo u ono što bi građani osetili i videli u samom gradu – rekao je gradonačelnik.

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je odgovarajući na pitanje novinara kada će biti održana sednica Skupštine i da li će na njoj biti rebalans budžeta, rekao da će "rebalans sigurno biti na dnevnom redu prve sednice Skupštine grada", ali nije precizirao i kada će biti održana prva sednica lokalnog parlamenta.

 

Na pitanje novinara da li je tačno da će Grad godinu završiti sa suficitom s obzirom na to da dva i po meseca nije bilo javnih nabavki, pa samim tim nije potrošen novac, zamenik gradonačelnika je kratko odgovorio: "Da se ja pitam, sigurno ne bi bilo suficita a da li će ga biti, to ne znam".

 

Budžet Valjeva, koji iznosi oko 3,2 milijarde dinara, je prvu izmenu pretrpeo u maju ove godine. Tada je gradsko rukovodstvo objasnilo da se odlučilo za rebalans budžeta već u petom mesecu zbog toga što je "upravo ovo vreme, kraj maja i početak juna, optimalno kada rebalansi imaju svrhu, a radi se o velikim projektima".

Takođe je rečeno da "nema svrhe donositi rebalans budžeta u septembru i oktobru, to je već kraj godine, posebno zbog toga što su rokovi za radove kratki imajući u vidu Zakon o javnim nabavkama". 

Aktuelno