Vikend robotike (foto: Đorđe Đoković)
Vikend robotike (foto: Đorđe Đoković)
23.10.2017, 12:36

Svaka čast za mlade robotičare

č: | fb:

Tim osnovne škole "Ljuba Nešić" iz Zaječara, sa osvojenih 128 bodova, je pobednik takmičenja u programiranju robota u okviru "Vikenda robotike" koji je održan u Istraživačkoj stanici Petnica.

 

Pobednički tim iz Zaječara

Pobednički tim iz Zaječara (Foto: Đorđe Đoković)

Drugo mesto osvojio je tim osnovne škole "8. septembar" iz Pirota, koji je postigao 91 bod, dok je trećeplasirani tim osnovne škole "Svetozar Marković" iz Kragujevca, koji je osvojio 51 bod.

 

Na ovom takmičenju koje je okupilo 17 škola iz Srbije, učestvovala je još jedna škola iz Zaječara, a to je tim osnovne škole "Desanka Maksimović" koji se sa osvojena 42 boda plasirao na četvrto mesto. Pobednički timovi su se dogovorili da podele nagradu i da odu zajedno na državno takmičenje FLL u robotici, i da na taj način oslobode jednu nagradu za još jedan tim.

 

Timovi koji su postigli najveći broj bodova osvojili su vaučere za učešće u FIRST lego ligi, takmičenju iz programiranja robota, u kojem učestvuju škole iz cele Srbije, a koje ima i međunarodni karakter. Vaučere su obezbedili kompanije Majkrosoft i Kreativni centar.

 

Vikend robotike

Vikend robotike (Foto: Đorđe Đoković)

 "Vikend robotike" je deo kampanje IT karavan Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za edukaciju i promociju bezbednosti na internetu i podizanje digitalnih kompetencija.

 

Prezentacije IT karavana u prethodne dve godine organizovane su za preko 10.500 učenika osnovnih škola. Na ovogodišnjem putovanju, u okviru programa kampanje, održane su radionice iz programiranja robota, u 17 škola koje su posećene, i tom prilikom Ministarstvo je školama poklonilo edukativne setove robota. Sa tim robotima juče je u Istraživačkoj stanici Petnica održano takmičenje, gde su svi učenici pokazali izvanredne programerske sposobnosti, ali i i timski duh. 

 

Učesnici Vikenda robotike

Učesnici Vikenda robotike (Foto: Đorđe Đoković)

IT karavan je kao jednu od stanica na ovogodišnjem putovanju imao upravo u straživačkoj stanici i tada se rodila ideja da mladim programerima u Petnici bude priređen takmičarski program, kako bi mogli da se upoznaju sa ovim jedinstvenim naučnim centrom.

 

Vikendom robotike obeležena je i Evropska nedelja kodiranja koja je trajala od 7. do 22. oktobra, u okviru koje je u Srbiji održano preko 270 događaja posvećenih programiranju.

 

Robot

Robot (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 38 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...