Centar Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Centar Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
27.10.2017, 07:05

Realizovana samo trećina planiranih investicija

č: | fb:

Gradsko veće je usvojilo izveštaj o izvršenju budžeta za devet meseci ove godine u kome su prihodi realizovani oko 68 posto, rashodi 59 posto, dok neutrošena sredstva iznose oko 8,5 posto u odnosu na ukupan budžet Grada.

 

U odluci o budžetu, koju su krajem prošle godine usvojili odbornici Skupštine grada, vidi se politika gradske vlasti koju će voditi u ovoj godini, dok se u izveštaju o izvršenju budžeta vidi iskrenost i sposobnost da tu politiku i ostvari.

 

Izvršenje budžeta bi trebalo da bude 75 posto. Međutim.

 

Gradsko veće je usvojilo izveštaj o izvršenju budžeta Grada za prvih devet meseci ove godine, gde piše da je od planiranih javnih sredstava u iznosu od 3,26 milijardi, ostvareno 2,2 milijarde dinara.  

 

Po isteku devet meseci ili 75 posto vremena u ovoj godini, ostvareni su prihodi po osnovu poreza od oko 70 posto, po osnovu donacija i transfera oko 67 posto, drugi prihodi u iznosu oko 60 posto, prihodi od imovine oko 72 posto i prihodi od novčanih kazni i oduzete imovine 52 posto, što znači da su svi prihodi ostvareni ispod 75 posto ili ispod planiranog nivoa za prvih devet meseci.

 

Što se tiče rashoda budžeta u prvih devet meseci, veću realizaciju od 75 posto planiranih troškova ostvarili su jedino, kako piše u izveštaju, "ostali rashodi", sa 78 posto, dok su svi drugi rashodi ispod nivoa planiranih, a najbliži ostvarenju plana su rashodi za zaposlene oko 73 posto.

Slede: Otplata glavnice 72 posto, subvencije 71 posto, socijalna pomoć 66 posto, otplata kamata 64 posto, donacije i transferi 63 posto, korišćenje usluga i dobara 62 posto, a daleko ispod proseka su kapitalni izdaci 40 posto i izdaci za osnovna sredstva 27 posto.  

 

Od ukupno planiranih 1, 68 milijardi dinara za investicije (kapitalni izdaci i osnovna sredstva) potrošeno je 585 miliona dinara, što znači da je samo 34 posto investirano u poboljšanje kvaliteta života građana. Istovremneo izdaci za održavanje gradske administracije, odnosno rashodi za zaposlene, za robe i usluge, koji su planirani na godišnjem nivou od 1,5 milijardi dinara, ostvareni su u iznosu od oko milijardu dinara ili oko 67 posto.

 

O izvršenju budžeta grada Valjeva za devet meseci ove godine izjašnjavaće se odbornici Skupštine grada na sednici koja je zakazana za 3. novembar.

Aktuelno