Pogled na Valjevo obavijeno dimom (foto: Đorđe Đoković)
Pogled na Valjevo obavijeno dimom (foto: Đorđe Đoković)
22.11.2017, 08:00

Koga briga za životnu sredinu

č: | fb:

S obzirom na to da je do kraja godine ostalo nešto više od mesec dana, a sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva nisu potrošena, gradska vlast je bila primorana da uradi i drugu izmenu Programa korišćenja tih sredstava.

 

Gradsko veće je na sednici održanoj u petak prihvatilo drugu izmenu Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva za 2017. godinu.

 

Prvobitno planirana sredstva fonda za zaštitu životne sredine od 82.160.000 dinara, drugom izmenom su smanjena na 47.660.000 dinara.

 

U obrazloženju, koje je dato u materijalu, se navodi da zbog "znatno smanjenog trošenja sredstava za potrebe projektovanja i proširenja kanalizacione mreže u obodnim naseljima grada i za nabavku opreme za potrebe Reciklažnog dvorišta, neophodno je visinu sredstava planiranih za te namene umanjiti i prilagoditi realnim troškovima.

Prvobitno predviđeni iznos za pojektovanje i proširenje kanalizacione mreže od 37,5 miliona dinara smanjen je na osam miliona dinara, dok je prvobitno planirani iznos za opremanje Reciklažnog dvorišta smanjen sa 14,6 na 9,6 miliona dinara".

 

Sa ovakvim obrazloženjem lokalna vlast je i sama priznala da nije sposobna da u potpunosti realizuje projekte koji su planirani na nivou raspoloživih sredstava u fondu za zaštitu životne sredine.

 

Među realizovanim projektima i aktivnostima su: nabavka opreme za crpne stanice i postrojenje za preradu otpadnih voda od 16,1 milion, opremanje Toplane u cilju smanjenja emisije štetnih gasova od oko sedam miliona, nastavak radova na realizaciji projekta Regionalne deponije u Kaleniću od 3,2 miliona, kontrola kvaliteta vazduha od 1,35 miliona, uklanjanje divljih deponija milion dinara...

 

Gradsko veće ne mari za zaštitu životne sredine?

 

U izveštaju sa sednice Gradskog veća, koji je objavljen na sajtu Grada, o drugoj izmeni Programa napisano je samo da je "utvrđen predlog druge izmene Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva za 2017. godinu".

 

 

Sudeći po ovoj jednoj rečenici, na sednici Gradskog veća niko od gradskog rukovodstva, niti od članova Gradskog veća, nije rekao ni jednu reč o tome zbog čega je potrošeno samo 58 posto planiranog novca budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva za 2017. godinu, niti da li će nešto preduzeti kako bi novac bio namenski potrošen za projekte i aktivnosti za zaštitu životne sredine.

Aktuelno