Registracija Prijava preko FB
Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
23.11.2017, 07:58

"Prijateljske" subvencije za samozapošljavanje

č: | fb:

U izveštaju o internoj reviziji Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Valjevo navodi se da je najviše nepravilnosti bilo kod dodele državnog novca za subvencionisanje stručne prakse i samozapošljavanja.

 

Predmet interne revizije, ovaj put, bile su mere aktivne politike zapošljavanja i budžetsko računovodstveno i finansijsko izveštavanje u filijali Valjevo za period od 1. januara 2016. do 30. juna 2017. godine

 

U okviru mera aktivne politike zapošljavanja revizor je, po metodi uzorka, kontrolisao posredovanje u zapošljavanju, stručnu praksu po javnim pozivima, subvencije za samozapošljavanje i subvencije za kategorije teže zapošljivih lica.

 

Izvršenom revizijom utvrđene su sledeće najvažnije nepravilnosti:

 

  • u mere aktivne politike zapošljavanja upućivana su lica koja ne ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o zapošljavanju.
  • donošene su odluke o sprovođenju programa stručne prakse za poslodavce za koje u dokumentaciji ne postoje dokazi da su izmirili ranije ugovorene obaveze prema Nacionalnoj službi.
  • bodovi po osnovu kategorije viška zaposlenih kod subvencija za samozapošljavanje dodeljeni su podnosiocima zahteva koji ne pripadaju toj kategoriji.
  • nije ispravno primenjen kriterijum bodovanja poslovnog prostora kod zahteva za dodelu subvencija za samozapošljavanje.
  • sredstva po osnovu kategorije viška zaposlenih kod subvencije za samozapošljavanje dodeljena su podnosiocima zahteva koji ne pripadaju toj kategoriji.
  • nije vršena redovna kontrola realizacije ugovorenih obaveza za korisnike subvencija za zapošljavanje lica na novootvorenim radnim mestima.

 

Pored nepravilnosti prilikom dodele sredstava za subvencionisanje stručne prakse i samozapošljavanja, interni revizor je konstatovao da je 89 prijava potreba za zapošljavanje "zatvoreno" kao nerealizovano, od čega 67 u Odeljenju za posredovanje u zapošljavanju.

  • 31 prijava nije realizovana jer upućena lica nisu imala odgovarajuća znanja i veštine.
  • 26 prijava nije realizovano iz razloga prestanka potrebe za popunom radnog mesta
  • 10 prijava nije realizovano jer na evidenciji nije bilo lica u traženom zanimanju. 

 

U izveštaju o internoj reviziji Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Valjevo u delu koji se odnosi na budžetsko računovodstveno i finansijsko izveštavanje ili na kontrolu rashoda za zaposlene i kontrolu stalnih troškova, nisu uočene bitnije nepravilnosti.

 

Nepravilnosti zbog odstupnice ili odstupnica zbog nepravilnosti?

 

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Valjevo Mihailo Milutinović (SNS) obavlja i funkciju zamenika predsednika Skupštine grada od juna prošle godine, a od nedavno je predsednik Radne grupe za praćenje javnih nabavki, koju je formirao gradonačelnik  Valjeva.

 

Mihailo Milutinović, zamenik predsednika Skupštine

Mihailo Milutinović, zamenik predsednika Skupštine (Foto: Đorđe Đoković)

Nameće se pitanje da li je političko angažovanje i "prezauzetost" direktora valjevske Filijale razlog za nepravilnosti na koje ukazuje interna revizija Nacionalne službe za zapošljavanje ili se radi o "prijateljskom" subvencionisanju stručne prakse i samozapošljavanja?

 

Takođe, pitanje je da li su nepravilnosti, koje su uočene u valjevskoj filijali, razlog za sve češći i duži boravak Mihaila Milutinovića u "soliteru" na Gradskom trgu, kao i nezvanične najave da će upravo Milutinović, kao kadar SNS, biti načelnik Gradske uprave, koja će od 1. januara biti organizovana kao jedna i jedinstvena.

 

Aktuelno

Darija Ranković (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 8 sati 54 minuta

Da li su u Srbiji samo Maje i Barbare žene?

Skoro me nisu dirnule neke reči kao one koje je izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na skupu u organizaciji SNS "Jake žene za jaku Srbiju", da će "nastaviti da se bori za pristojnu...  · 17 komentara

Deponija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Iz republičkog i opštinskog budžeta Pre 6 sati 30 minuta

Dva miliona dinara za uklanjanje deponije

Ministarstvo zaštite životne sredine je opštini Mionica opredelilo 1,5 milion dinara za uklanjanje divlje deponije koja je locirana na desnoj obali reke Ribnice u selu Mionica, dok je Mionica...

Narodna skupština (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 7 sati 50 minuta

Jopet mož’ da bidne, al’ ne mora da znači...

Polemika oko toga da li je osuđenom zbog ratnog zločina na zatvor u odgovarajućem trajanju mesto u narodnoj skupštini (manje i o javnim istupima takvih, osobito u svojstvu predavača na vojnim...