Registracija Prijava preko FB
Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
23.11.2017, 07:58

"Prijateljske" subvencije za samozapošljavanje

č: | fb:

U izveštaju o internoj reviziji Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Valjevo navodi se da je najviše nepravilnosti bilo kod dodele državnog novca za subvencionisanje stručne prakse i samozapošljavanja.

 

Predmet interne revizije, ovaj put, bile su mere aktivne politike zapošljavanja i budžetsko računovodstveno i finansijsko izveštavanje u filijali Valjevo za period od 1. januara 2016. do 30. juna 2017. godine

 

U okviru mera aktivne politike zapošljavanja revizor je, po metodi uzorka, kontrolisao posredovanje u zapošljavanju, stručnu praksu po javnim pozivima, subvencije za samozapošljavanje i subvencije za kategorije teže zapošljivih lica.

 

Izvršenom revizijom utvrđene su sledeće najvažnije nepravilnosti:

 

  • u mere aktivne politike zapošljavanja upućivana su lica koja ne ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o zapošljavanju.
  • donošene su odluke o sprovođenju programa stručne prakse za poslodavce za koje u dokumentaciji ne postoje dokazi da su izmirili ranije ugovorene obaveze prema Nacionalnoj službi.
  • bodovi po osnovu kategorije viška zaposlenih kod subvencija za samozapošljavanje dodeljeni su podnosiocima zahteva koji ne pripadaju toj kategoriji.
  • nije ispravno primenjen kriterijum bodovanja poslovnog prostora kod zahteva za dodelu subvencija za samozapošljavanje.
  • sredstva po osnovu kategorije viška zaposlenih kod subvencije za samozapošljavanje dodeljena su podnosiocima zahteva koji ne pripadaju toj kategoriji.
  • nije vršena redovna kontrola realizacije ugovorenih obaveza za korisnike subvencija za zapošljavanje lica na novootvorenim radnim mestima.

 

Pored nepravilnosti prilikom dodele sredstava za subvencionisanje stručne prakse i samozapošljavanja, interni revizor je konstatovao da je 89 prijava potreba za zapošljavanje "zatvoreno" kao nerealizovano, od čega 67 u Odeljenju za posredovanje u zapošljavanju.

  • 31 prijava nije realizovana jer upućena lica nisu imala odgovarajuća znanja i veštine.
  • 26 prijava nije realizovano iz razloga prestanka potrebe za popunom radnog mesta
  • 10 prijava nije realizovano jer na evidenciji nije bilo lica u traženom zanimanju. 

 

U izveštaju o internoj reviziji Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Valjevo u delu koji se odnosi na budžetsko računovodstveno i finansijsko izveštavanje ili na kontrolu rashoda za zaposlene i kontrolu stalnih troškova, nisu uočene bitnije nepravilnosti.

 

Nepravilnosti zbog odstupnice ili odstupnica zbog nepravilnosti?

 

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Valjevo Mihailo Milutinović (SNS) obavlja i funkciju zamenika predsednika Skupštine grada od juna prošle godine, a od nedavno je predsednik Radne grupe za praćenje javnih nabavki, koju je formirao gradonačelnik  Valjeva.

 

Mihailo Milutinović, zamenik predsednika Skupštine

Mihailo Milutinović, zamenik predsednika Skupštine (Foto: Đorđe Đoković)

Nameće se pitanje da li je političko angažovanje i "prezauzetost" direktora valjevske Filijale razlog za nepravilnosti na koje ukazuje interna revizija Nacionalne službe za zapošljavanje ili se radi o "prijateljskom" subvencionisanju stručne prakse i samozapošljavanja?

 

Takođe, pitanje je da li su nepravilnosti, koje su uočene u valjevskoj filijali, razlog za sve češći i duži boravak Mihaila Milutinovića u "soliteru" na Gradskom trgu, kao i nezvanične najave da će upravo Milutinović, kao kadar SNS, biti načelnik Gradske uprave, koja će od 1. januara biti organizovana kao jedna i jedinstvena.

 

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Valjevo  (foto: Đorđe Đoković)
Isti iznos kao i za ovu godinu Pre 7 sati 51 minuta

Valjevu "nenamenski" oko 388 miliona dinara

Prema Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije, Valjevu će sledeće godine iz republičke kase biti dodeljeno oko 388 miliona dinara nenamenskog transfera, što je identičan iznos koliko je Valjevu...

Kolubarski kej (foto: Đorđe Đoković)
Najtopliji u Srbiji Pre 1 sati 16 minuta

U Valjevu izmeren 21 stepen

Valjevo je danas sa temperaturom od 21 stepen, koliko je izmereno u 13 časova, bilo najtopliji grad u Srbiji. Među temperaturnim rekorderima ovog 12. decembarskog dana su još Loznica i Požega sa 20...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Deda Mraz, predstava, DJ Pre 1 sati 47 minuta

Novogodišnji program za decu i na Divčibarama

Novogodišnji program za decu, pored Valjeva, biće organizovan i na Divčibarama. Tako će gosti Divčibara ove godine po prvi put imati organizovanu novogodišnju zabavu i za decu i za odrasle. Dečji...

Oluja (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
Do 15. decembra Pre 4 sati 24 minuta

Prijava štete od olujnog nevremena

Gradska vlast je pozvala sve građane koji su u olujnom nevremenu pretrpeli štetu da najkasnije do 15. decembra prijave štetu. "U noći između 10 i 11. decembra deo teritorije grada Valjeva je...