Dansko-srpski  dani voda u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Dansko-srpski dani voda u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
23.11.2017, 11:23

Delegacija Danske posetila Vodovod

č: | fb:

Valjevski Vodovod posetili su ambasador Danske Anders Kristian Hougard i Danska grupa za tehnologiju voda. Skup pod nazivom "Dansko – srpski dani voda 2017", koji su zajednički organizovali Ambasada Kraljevine Danske i Danska grupa za tehnologiju voda pod pokroviteljstvom JKP Vodovod i grada Valjeva, okupio je i devet velikih danskih kompanija i vodovode iz nekoliko gradova zapadne Srbije.

 

Direktor valjevskog Vodovoda Đorđe Milanović je rekao da je ovo bila prilika, pored razmene iskustava, da se gostima predstavi nekoliko projekata s obzirom na to da Danska ima vrlo povoljne kreditne linije.  

 

"Među projektima je i rekonstrukcija stare fabrike vode i postrojenja za preradu otpadnih voda. Bilo nam je važno i da razmenimo iskustava, posebno u delu koji se tiče konkurisanja za sredstva iz predpristupnih fondova Evropske unije", rekao je Milanović.

Dansko-srpski  dani voda u Valjevu

Dansko-srpski dani voda u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Bilo je reči i o gubicima na vodovodnoj mreži, na koje nije "imuna" ni Danska, ali s tim što je u toj zemlji gubitak u mreži skoro deset puta manji od gubitaka u valjevskoj vodovodnoj mreži.

 

"Predstavnici jednog grada iz Danske su nam rekli da im veliku muku zadaje gubitak u mreži od oko šest posto, a kada smo im rekli da mi imamo gubitke od preko 50 posto, nisu mogli da veruju. Oni sa pet miliona kubika snabdevaju vodom godišnje grad veći od 100.000 stanovnika, a mi trošimo 11 miliona kubika, iako imamo manje stanovnika. Od njih svakako možemo mnogo da naučimo", rekao je Đorđe Milanović.

 

Aktuelno