Premijerka sa petničarima (foto: Đorđe Đoković)
Premijerka sa petničarima (foto: Đorđe Đoković)
24.11.2017, 15:48

Ana Brnabić: "Gotovo je sa društvom jeftine radne snage"

č: | fb:

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je danas u Istraživackoj stanici "Petnica" (ISP), 16. Konferenciju "Korak u nauku" na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživackih projekata 130 srednjoškolaca iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore, učesnika letnjih programa te naučne ustanove za rad sa mladim talentima.

Ana Brnabić

Ana Brnabić (Foto: Đorđe Đoković)

 

- Gotovo je sa društvom jeftine radne snage. Bićemo društvo čija će ekonomija biti zasnovana na znanju i inovacijama u kojoj se nećemo takmičiti po jeftinoj radnoj snazi, po subvencijama, po tome koliko smo malo dali. Bićemo društvo koje će se oslanjati na sopstvene resurse. Nisam sigurna da ćemo to uspeti da uradimo u mandatu ove vlade, ali mi imamo obavezu da to započneno, kako bi sledeća vlada to završila - poručila je Brnabić otvarajući Konferenciju.

 

Premijerka je dodala obavezu Vlade Srbije da promoviše mlade ljude i njihove mentore i pozvala i prisutne novinare da to učine jer "svi zajedno imamo tu obavezu". Dodala je kako se uverila obilazeći Srbiju da "imamo ovaj potencijal, koji moramo iskoristiti".

 

- Dosta je priča o kriminalcima, starletama, ljudima sumnjivog morala, treba da pričamo o ovim mladim ljudima. Svaki od projekata koji sam danas ovde u Petnici videla je genijalan i svaki je primenljiv. Treba da vidimo kako da podržimo ove projekte, kako da im omogućimo da patentiraju svoje ideje i na taj način zadržimo ove mlade ljude u Srbiji – rekla je premijerka.

Premijerka i petničari

Premijerka i petničari (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na pitanja novinara, Brnabić je rekla kako su projekti polaznika ISP jako komplikovani, usko naučni i detaljni uz opasku da joj je privuklo pažnju to što svi oni nisu samo iz oblasti prirodnih nauka. "Svako od ovih autora projekata bi mogao da radi u mom kabinetu kao što imam mladog profesora, doktora nauka, koji je bio polaznik Petnice, i kad god je slobodan dolazi u Petnicu i pomaže ovim mladim ljudima", rekla je premijerka.

 

Ona je, odgovarajući na pitanje o tome kako suzbiti vršnjačko nasilje u školama, pohvalila ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji radi težak posao u nimalo lakim vremenima i potvrdila da je formiran tim Vlade Srbije koji će se baviti tim problemom uz napomenu da se taj posao ne može raditi kratkoročno.

 

Premijerka je danas obišla ISP, razgovarala je i sa učesnicima Konferencije "Korak u nauku", koja je počela juče usmenim i poster prezentacijama istraživackih radova, a traje do 26. novembra. Po tradiciji, najbolji radovi bice potom predstavljeni i u Galeriji SANU, u Beogradu.

Premijerkla Ana Brnabić u IS Petnica

Premijerkla Ana Brnabić u IS Petnica (Foto: Đorđe Đoković)

 

Direktor IS Petnica Vigor Majić je poručio, ne samo mladim istraživačima učesnicima Konferenciju "Korak u nauku", da sve započeto treba i da se završi.

"Vi koji ste ovde u Istraživačkoj stanici, učesnici Konferencije, uspeli ste da ideju dovedete do kraja. Veoma je važno da započeti posao dovedete do kraja. Važno je da shavtite i da svaki problem koji ste uočili, može da se reši. Svaka vaša greška koje ste postali svesni i koju ste opisali u radu je uspeh", poručio je  Vigor Majić.


Premijerka Srbije Ana Brnabić će biti pokrovitelj obeležavanja 35 godina postojanja IS Petbnica kroz koju je prošlo preko 50.000 đaka, studenata i njihovih profesora, saopšteno je danas u Petnici.

 

Aktuelno