BID zona (foto: Đorđe Đoković)
BID zona (foto: Đorđe Đoković)
01.12.2017, 10:01

Odbornici ne žele da znaju zašto HEP, a ne EPS

č: | fb:

Odluka gradskog rukovodstva da Hrvatska elektroprivreda (HEP) bude snabdevač električne energije za javnu rasvetu na teritoriji Valjeva, kao i za semafore, izazvala je brojne polemike u javnosti, pa i negdovanje sugrađana.

 

Mnogi pitaju zbog čega je umesto Elektroprivrede Srbije (EPS) izabrana Hrvatska elektroprivreda (HEP) i da li su tačni navodi ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića da Valjevo duguje za utrošeni struju, pa ne može angažovati novog snabdevača dok ne izmiri dug, i da li su tačne tvrdnje EPS-a da dug iznosi 40 miliona dinara i da je angažovanje HEP-a zapravo način da Valjevo izbegne plaćanje duga?

 

Milan Marković

Milan Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornik SNS Milan Marković je na jučerašnjoj sednici Skupštine grada predložio da se dnevni red dopuni informacijom o ugovoru koji je Grad potpisao sa Hrvatskom elektroprivredom (HEP) o isporuci struje i svemu što je prethodilo tom ugovoru. Marković je to predložio s obzirom na to da gradsko rukovodstvo nije objasnilo građanima o čemu se radi i šta je zapravo tačno.

 

"Bitno je da javnost bude upoznata sa svim okolnostima koje su dovele do toga da strano preduzeće, tačnije Hrvatska elektroprivreda, zauzme mesto domaćem preduzeću EPS-u. Ovde je reč o jednom strateškom proizvodu, a ne o čokoladicama ili nekoj drugoj sličnoj robi", rekao je Marković i zatražio odgovore na nekoliko pitanja na koja, kako reče, javnost ima pravo i treba da zna.

 

  • Koliko je Grad dugovao EPS-u u trenutku raspisivanja javne nabavke i odluke da se posao dodeli HEP?
  • Da li je tačno da je Eps, zbog 40 miliona duga, Valjevo prebacio na rezervno snabdevanje, zbog čega je dug povećan za 30 posto?
  • Da li je tačno da, s obzirom na to da je Grad bio u obavezi pre uvođenja novog snabdevača da izmiri sva dugovanja, plaćen uvećan račun za struju, što je gubitak za budžet Valjeva?
  • Da li je dug prema EPS-u mogao da utiče na tender i da li je zbog toga cena struje mogla da bude uvećana?
  • Da li je i kada potpisan ugovor sa Hrvatskom elektroprivredom?

 

"Potrebno je da se obelodani kompletna tenderska dokumentacija za javnu nabavku koja je raspisana u aprilu za kupovinu električne energije za javnu rasvetu i semafore, imena ljudi koji su bili u komisiji i zapisnik te komisije. Ovo je naročito važno ako znamo šta se desilo sa ljudima koji su u Gradu radili na javnim nabavkama upravo u vreme kada je raspisan tender za kupovinu struje", rekao je za skupštinskom govornicom odbornik SNS Milan Marković.

 

Odbornici vladajuće koalicije, koju čine SNS i SPS, su većinom glasova odbili predlog da se dnevni red dopuni informacijom o ugovoru koji je Grad potpisao sa Hrvatskom elektroprivredom (HEP) o isporuci struje i svemu što je prethodilo tom ugovoru.

Među sedmoro odbornika koji su glasali za, bio je predsednik Skupštine grada Milorad Ilić (SPS).

Aktuelno