Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
01.02.2018, 15:30

Počelo suđenje za ubistvo u "Zipi"

č: | fb:
U Višem sudu u Valjevu danas je, uz jake mere obezbeđenja, počelo suđenje Sretenu Nikoliću (24) za ubistvo Damjana Dragojlovića (25), takođe iz Valjeva, počinjeno u kafiću "Zipa", u noći između 29. i 30. oktobra 2016. godine, kada su dve osobe teško a jedna lakše povređena. Nikolić se, kako se saznaje, tereti za teško ubistvo, pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje i nošenje oužja.
 
 
Nikolić se do sada branio ćutanjem, a danas je rekao da je godinama bio maltretiran, tučen i ponižavan od grupe valjevskih mladića, uglavnom pripadnika jedne od navijačkih grupa, kojima je bio blizak i Dragojlović. Naveo je nekoliko incidenata od decembra 2013. u valjevskim kafićima u kojima se sa svojim drugovima "našao na meti" pomenute grupe. Od februara do novembra 2014-te nije smeo da izlazi iz kuće, a 16. novembra te godine ponovo je bio pretučen zbog čega je završio u Urgentnom centru Valjevske bolnice. Posle toga je pao u depresiju, nije izlazio, odao se alkoholu, svakodnevno uzimao i narkotike...
 
 
U 2015-toj se preselio u Beograd, počeo da studira. Njegovi roditelji su, dodao je Nikolić, u nekoliko navrata pokušavali da izglade nesporazume sa grupom koja ga je napadala, a pisali su i predstavke nadležnim državnim organima tražeći zaštitu. U julu 2016. vratio se u Valjevo, počeo da izlazi i opet su počeli problemi.
 
 
Kritičnog dana, 29. oktobra 2016, pre podne je radio u teretani, a popodne se sreo sa drugom i počeli su da piju pivo, nastavili su sa rakijom, pa je bio "mrtav pijan". Ušmrkao je i gram spida i sa još nekoliko prijatelja se uputio u "Zipu". Na ulazu, pošto su njegovi drugovi ušli, Damjan Dragojlović ga je zaustavio i rekao da ne može da uđe. Udaljio ga je od objekta, počeo da ga vređa, psuje njega i njegovu porodicu, rekao da će mu kičmu polomiti. Ustvrdio je kako je potom bio udaren pesnicom u glavu i nogom u grudi. Pokušao je da pobegne ali su ga kod susednog kafića sustigli Damjan i još četvorica-petorica mladića, sabili uza zid i žestoko šutirali.
 
 
Posle batina krenuo je kući ali se setio da su mu sestra i još jedna devojka ostale u kafeu, pa se vratio. Seća se da je ponovo video Damjana kako žučno razgovara sa njegovom sestrom, imao je utisak da će je udariti, a nastavio je i da ga vređa. Seća se da ga je u kafeu neko udario, da je bilo puno ljudi oko njega. Nikolić se potom seća da se našao u stanu kod oca u krvavoj košulji, da je došla i sestra koja mu je rekla da je pucao. Nakon toga se predao policiji.
 
Marica i policija ispred Višeg suda

Marica i policija ispred Višeg suda (Foto: Đorđe Đoković)

 
Suđenje će biti nastavljeno sutra saslušavanjem svedoka, a naredni termini za glavni pretres su kraj februara i početak marta. Nikolić je danas rekao da ne priznaje izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret, te da, po savetu svojih advokata, neće odgovarati na pitanja sudije Jasmine Terzić, tužioca, oštećenih i njihovih punomoćnika već samo na pitanja svojih branilaca.
 
 
Kako je pripremno ročište bilo zatvoreno za javnost, podsećamo da su izvori bliski istrazi, posle ubistva u "Zipi", svojevremeno izjavili da se Nikolić sukobio sa Dragojlovićem, koji je bio radnik obezbeđenja ali da kritične noći navodno nije bio na dužnosti. Posle žestoke svađe Nikolić se udaljio da bi se potom vratio sa pištoljem i počeo da puca kroz staklo lokala, a onda ušao u "Zipu" i ispalio više hitaca u Damjana. Tom prilikom ranjeni su i drugi gosti. Teško povređeni Dragojlović ubrzo je preminuo u Valjevskoj bolnici. 
 
 

Aktuelno