Registracija Prijava preko FB
Led bilbord na Pašićevoj zgradi (foto: Đorđe Đoković)
Led bilbord na Pašićevoj zgradi (foto: Đorđe Đoković)
20.02.2018, 08:01

Bilbord je postavila firma iz Uba bez odobrenja

č: | fb:

Led bilbord je bez odobrenja nadležnog organa Grada Valjeva postavljen na "Pašićevu" zgradu, nekadašnju kafanu Central. Kako je Kolubarskim.rs rečeno u Gradskoj upravi niko nije tražio, samim tim nije ni dobio odobrenje da postavi led ekran na zdanje koja se nalazi u centru grada na uglu Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića.

 

Vlasnik zgrade preduzetnik Zoran Dobrivojević, vlasnik SZR "Linija", kaže da on nije postavio led bilbord i dodaje da je to uradila "neka firma iz Uba", ali nije želeo da kaže o kojoj firmi je reč.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave kaže da oni nemaju saznanja o tome ko je postavio bilbord bez odobrenja, jedino je poznato da je postavljen u četvrtak, 15. februara, kada je obeležavan Dan državnosti, dakle u neradni dan.

 

"Gradu se niko povodom postavljanja led bilborda na zgradu nekadašnje kafane Central nije obratiio", kaže naš sagovornik i dodaje da će "Grad preduzeti sve mere u skladu sa zakonom".  

 

Objašnjava da bilbord može da se postavi isključivo uz odobrenje organa lokalne samouprave, a to je Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine, a podnosilac zahteva mora da ispuni određene uslove u skladu sa Zakonom o oglašavanju, kao i drugim odlukama i propisima.

Led bilbord na Pašićevoj zgradi

Led bilbord na Pašićevoj zgradi (Foto: Đorđe Đoković)

 

U Zakonu o oglašavanju u čalnu 40 piše da "oglašavanjem na otvorenim površinama ne sme se povrediti interes zaštite sigurnosti pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju ili interes očuvanja i unapređenja izgleda jedinice lokalne samouprave, zaštite kulturno-istorijskih spomenika ili drugi javni interes, odnosno uslov sigurnosti lica i stvari".

 

Prema saznanjima Kolubarskim.rs, "Pašićeva" zgrada ili objekat nekadašnjeg DTUP "Sloga", u čijem je prizemlju nekada bila kafana Central, pripada zoni zaštite, tako da je vlasnik led bilborda morao od Zavoda za zaštitu spomenika kulture da dobije uslove za postavljanje.

 

"Niko nije tražio uslove za postavljanje led bilborda na zgradu u kojoj je nekada bila kafana Central", rečeno nam je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

 

Zakonom o oglašavanju je takođe precizirano da se oglasni pano može postaviti samo uz prethodno odobrenje nadležnog organa lokalne samouprave, koja donosi plan postavljanja oglasnih panoa na javnim površinama i na osnovu tog plana raspisuje konkurs za izbor korisnika mesta za postavljanje panoa na tim površinama.

"Bliži uslovi i kriterijumi za sprovođenje konkursa, uključujući način određivanja naknade za postavljanje panoa, odnosno drugih oglasnih sredstava na javnim površinama, utvrđuju se aktom nadležnog organa jedinice lokalne samouprave”, piše u Zakonu o oglašavaju.

 

Kako saznajemo, Grad Valjevo nema plan postavljanja oglasnih panoa na javnim površinama na osnovu koga raspisuje konkurs za izbor korisnika mesta za postavljanje panoa. Takođe, nema ni Pravilnik o tehničkim i drugim uslovima za postavljanje bilborda i drugih reklamnih oznaka na javnim površinama.

 

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Sa kraćim prekidima Pre 2 sati 8 minuta

Sneg u Valjevu pada skoro 36 časova

Sneg u Valjevu, sa kraćim prekidima, pada skoro 36 časova. Visina belog pokrivača je 22 centimetra, najviše ga ima u Novom Sadu 34, dok je visina snega na Kopaoniku 32 centimetra. Sneg će padati do...

Valjevo u dimu i smogu (foto: Đorđe Đoković)
Javna rasprava Pre 1 dan 7 sati

O aerozagađenju grada 24. decembra

Javna rasprava o aerozagađenju Valjeva održaće se 24. decembra, dok će ova tema biti na Skupština grada u januaru. Savet za zdravlje Grada pripremio je uvodni materijal sa podacima o stanju i...

Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
"Valjevski filmski susreti" Pre 1 dan 6 sati

Festival za sve uzraste

Film Koste Ristića "Banditi u potrazi za mamom", otvorio je sinoć pete "Valjevske filmske susrete", koje organizuje Valjevska kulturna mreža (VAKUM). Večeras od 18 časova u Bioskopu 85 publika će...