Registracija Prijava preko FB
Led bilbord na Pašićevoj zgradi (foto: Đorđe Đoković)
Led bilbord na Pašićevoj zgradi (foto: Đorđe Đoković)
20.02.2018, 08:01

Bilbord je postavila firma iz Uba bez odobrenja

č: | fb:

Led bilbord je bez odobrenja nadležnog organa Grada Valjeva postavljen na "Pašićevu" zgradu, nekadašnju kafanu Central. Kako je Kolubarskim.rs rečeno u Gradskoj upravi niko nije tražio, samim tim nije ni dobio odobrenje da postavi led ekran na zdanje koja se nalazi u centru grada na uglu Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića.

 

Vlasnik zgrade preduzetnik Zoran Dobrivojević, vlasnik SZR "Linija", kaže da on nije postavio led bilbord i dodaje da je to uradila "neka firma iz Uba", ali nije želeo da kaže o kojoj firmi je reč.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave kaže da oni nemaju saznanja o tome ko je postavio bilbord bez odobrenja, jedino je poznato da je postavljen u četvrtak, 15. februara, kada je obeležavan Dan državnosti, dakle u neradni dan.

 

"Gradu se niko povodom postavljanja led bilborda na zgradu nekadašnje kafane Central nije obratiio", kaže naš sagovornik i dodaje da će "Grad preduzeti sve mere u skladu sa zakonom".  

 

Objašnjava da bilbord može da se postavi isključivo uz odobrenje organa lokalne samouprave, a to je Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine, a podnosilac zahteva mora da ispuni određene uslove u skladu sa Zakonom o oglašavanju, kao i drugim odlukama i propisima.

Led bilbord na Pašićevoj zgradi

Led bilbord na Pašićevoj zgradi (Foto: Đorđe Đoković)

 

U Zakonu o oglašavanju u čalnu 40 piše da "oglašavanjem na otvorenim površinama ne sme se povrediti interes zaštite sigurnosti pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju ili interes očuvanja i unapređenja izgleda jedinice lokalne samouprave, zaštite kulturno-istorijskih spomenika ili drugi javni interes, odnosno uslov sigurnosti lica i stvari".

 

Prema saznanjima Kolubarskim.rs, "Pašićeva" zgrada ili objekat nekadašnjeg DTUP "Sloga", u čijem je prizemlju nekada bila kafana Central, pripada zoni zaštite, tako da je vlasnik led bilborda morao od Zavoda za zaštitu spomenika kulture da dobije uslove za postavljanje.

 

"Niko nije tražio uslove za postavljanje led bilborda na zgradu u kojoj je nekada bila kafana Central", rečeno nam je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

 

Zakonom o oglašavanju je takođe precizirano da se oglasni pano može postaviti samo uz prethodno odobrenje nadležnog organa lokalne samouprave, koja donosi plan postavljanja oglasnih panoa na javnim površinama i na osnovu tog plana raspisuje konkurs za izbor korisnika mesta za postavljanje panoa na tim površinama.

"Bliži uslovi i kriterijumi za sprovođenje konkursa, uključujući način određivanja naknade za postavljanje panoa, odnosno drugih oglasnih sredstava na javnim površinama, utvrđuju se aktom nadležnog organa jedinice lokalne samouprave”, piše u Zakonu o oglašavaju.

 

Kako saznajemo, Grad Valjevo nema plan postavljanja oglasnih panoa na javnim površinama na osnovu koga raspisuje konkurs za izbor korisnika mesta za postavljanje panoa. Takođe, nema ni Pravilnik o tehničkim i drugim uslovima za postavljanje bilborda i drugih reklamnih oznaka na javnim površinama.

 

Aktuelno

Dvorište biblioteka (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
32. letnja sezone kulturnih dešavanja Pre 22 sati 38 minuta

Buka u dvorištu

Živa panel-diskusija na temu "Književnost između vere i ateizma" doprinela je buci na otvaranju 32. letnje sezone kulturnih dešavanja u dvorištu biblioteke koja od skora nosi naziv "BOOKa u Dvorištu".

Automobilizam (foto: Avako)
Automobilizam Pre 18 sati 33 minuta

"Avako" najbolji na Đerdapu

Obnovljeni "Avako Rally Team" iz Valjeva ućestvovao je na prvom reliju na Đerdapu, Pobedili su u klasi IV, generalnom plasmanu, kao i u klasi I, gde su uzeli prvo i drugo mesto.

Berkova brana na Gradcu (foto: Đorđe Đoković)
Posao na tenderu dobio konzorcijum "Kej" i ES "Energo Servis" 22.06.2018

Konačno, ovog leta biće očišćena brana na Gradcu

Čišćenje Berkove brane na reci Gradac, koja nije čišćena devet godina, počeće najkasnije za 15 dana. Okončan je tender, procenjena vrednost radova je oko 8,3 miliona dinara, a najpovoljnija ponuda...  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije 22.06.2018

Uhapšeni zbog trgovine ljudima i silovanja

Valjevska policija je uhapsila M.R. (1987) iz Lajkovca, M.K. (1975), J. M. (1994) i M. I. (1996) iz Mionice, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima, dok se M.R....