Parking Grada (foto: Đorđe Đoković)
Parking Grada (foto: Đorđe Đoković)
19.04.2018, 13:50

Troškovi za gorivo i popravku vozila premašili ugovorene iznose

č: | fb:

Aktivisti Lokalnog frnta Valjevo su, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dobili kartice i isplate iz kojih se vidi na koji način je Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove trošila budžetska sredstva u 2017. godini.

 

Oni su analizirali troškove za popravku i održavanje opreme za saobraćaj, nabavku benzina i isplate za stručne usluge.  

 

Aktivista Željko Trifunović navodi da je ugovor za javnu nabavku "usluge održavanja i popravke vozila" zaključen sa firmom "ABC Test" doo Valjevo, 16.12.2016. godine sa rokom važenja od godinu dana, na ugovorenu vrednost od 990.000 dinara sa PDV-om.

 

- U 2017. godini potrošeno je ukupno 4.211.013 od čega 3.490.122 dinara sa pružaocem usluga sa kojim je zaključen ugovor, na znatno manji iznos, dok je ostatak potrošen bez odgovarajućeg postupka javne nabavke. Dakle potrošeno je nekoliko puta više, a zakon kaže da je moguće potrošiti pet posto više uz zaključenje aneksa. Aneks je i zaključen na dodatnih pet posto, odnosno 49.500 dinara. Kako je potrošen ostatak od preko 3,1 milion dinara? Možda bi odgovor na ovo pitanje mogao da nam da "gospodin talentovani" koji građane mesečno košta više od 200.000 dinara! Iz ovog konta možda je interesantno da pomenem i račun za ugradnju grejača u iznosu od 165.000 dinara, plaćen avansno firmi iz Kraljeva - navodi Trifunović.

 

Sledeći trošak, koji je skoro dva i po puta premašio ugovoreni iznos odnosi se na kupovinu benzina za koju je takođe raspisana javna nabavka.

 

- Ugovor za "nabavku goriva" zaključen je sa firmom "Knez Petrol" iz Batajnice 10.04.2017. godine sa rokom važenja od godinu dana, odnosno dok se ne potroše ugovorene količine u ukupnom iznosu od 1.692.000 dinara sa PDV-om. Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove potrošila je ukupan iznos od 4.035.074,24 dinara, odnosno skoro 2,5 puta više? Govorimo samo o jednoj gradskoj upravi nismo još dobili podatke od druge uprave i gradonačelnika. Pokušaćemo da dobijemo i informaciju o tome koliko je ko trošio goriva od funkcionera grada Valjeva – kaže aktivista Lokalnog fronta.

 

Željko Trufunović

Željko Trufunović (Foto: Đorđe Đoković)

Govoreći o trošenju novca svih građana Valjeva, Trifunović skreće pažnju i na cifru od dva miliona dinara koliko je potrošeno za stručne usluge bez predhodno sprovedenog postupka javne nabavke.

 

- U stručnim uslugama našao se i ugovor o delu zaključen sa Jankom Gagićem -50.000,00 dinara mesečno za "utvrđivanje i izradu informatičkog programa za vođenje evidencije izdatih akata". U roku od tri meseca isplaćeno mu je 150.000 dinara. Dalje, ovde se našao i ugovor sa agenciom Aleks iz Valjeva u iznosu od 325.000 dinara za izradu filma. Pomenuta agencija je osnovana 27.04.2016. godine dakle nekoliko dana pošto je SNS osvojio apsolutnu većinu na predhodnim lokalnim izborima u Valjevu... Jedan od najzanimljivijih ugovora sa ovog konta svakako je ugovor za pružanje konsultantskih usluga zaključen sa agenciom "SEE project iz Beograda". Ovde je zanimljivo to što ugovor nije potpisao načelnik uprave, ne znamo iz kojih razloga, već je to učinio lično gradonačelnik, i to sto posto avansno iznos  od 450.000 dinara. Zatražićemo od poverenika zapisnike o pruženim uslugama, jer iz ugovora nismo uspeli da vidimo šta tačno Grad plaća po ovom ugovoru – najavio je Željko Trifunović.

 

Trifunović je podsetio da u Statutu Valjeva piše da je gradonačelnik naredbodavac za izvršenje budžeta grada, koji je podeljen na organe, a gde pripada i Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove.

 

- Pored direktne odgovornosti gradonačelnika Valjeva, kao nalogodavca budžeta, načelnika uprave kao odgovornog lica organa, odgovornost snose i načelnik odeljenja za zajedničke poslove, načelnik budžeta, kao i lice zaduženo za praćenje izvršenja ugovora. Lokalni front će nastaviti da informiše građane kako lokalna vlast sačinjena od koalicije SNS i SPS, i drugih satelita troši, njihov novac, a nadležne organe pozivamo da rade svoj posao i utvrđuju odgovornost odgovornih – kaže aktivista Lokalnog fronta Valjevo Zoran Trifunović.

 

Aktivisti su i danas uputili poziv Valjevkama i Valjevcima da razmisle da li su svoj glas sadašnjoj vlasti dali da rade ovako kako rade i rasipaju novac iz budžeta i imovinu grada ili da rade za dobrobit svih građana i konačno otpočnu sa aktivnostima koje za cilj imaju unapređenje loših uslova za život u našem gradu.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 44 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...