Deponija u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Deponija u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
07.05.2018, 07:02

Za ekologiju 48,6 miliona dinara

č: | fb:

 

Iz trećeg pokušaja, na sednici u petak, Gradsko veće je usvojilo Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva.

 

Ovogodišnji budžet fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva iznosi 48,6 miliona dinara, što je skoro milion dinara više nego prošle godine.

 

Članovi Gradskog veća trebalo je da se izjasne o Programu na sednici 7. februara, međutim njegovo usvajanje je odloženo za neku od narednih sednica "kako bi se upotpunio". Ponovo se našao na sednici Gradskog veća 23. aprila, ali je bez objašnjenja skinut sa dnevnog reda, verovatno jer nije bio "upotpunjen", da bi konačno na sednici 4. maja bio usvojen.

 

Prema Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda, najviše novca 31,5 miliona dinara biće uloženo u rešavanje problema kanalizacije i otpadnih voda na Divčibarama.

 

Prvobitno je za Divčibare bilo planirano 36 miliona dinara za četiri projekta, međutim odlučeno je da budu finansirana tri projekta; najviše novca 24 miliona dinara biće investirano u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda na Divčibarama, za izradu projektne dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda na Divčibarama planirano je 4,5 miliona i za pripremu tehničke dokumentacije i izradu studije ekonomske isplativosti tehnologije prerade otpadnih voda na Divčibarama biće potrošeno tri miliona dinara.

 

Četvrti projekat, koji je "otpao" bio je projektovanje i izgradnja kišne i fekalne kanalizacione mreže na Divčibarama, bilo je planirano 4,5 miliona dinara, međutim taj novac će biti utrošen u projektovanje i izgradnju kišne i fekalne kanalizacione mreže na području grada Valjeva.

 

Budžet fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva 2016. godine iznosio je 65 miliona dinara.

 

U ovoj godini manje novca, nego lane, planirano je za opremaje Toplane u cilju smanjenja emisije štetnih gasova, tek dva miliona dinara, dok je prošle godine bilo izdvojeno 6,8 miliona dinara. 

 

I u ovoj godini iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine biće uloženo u Regionalnu deponiju u Kaleniću. Planirano je da za "Eko Tamnava" bude izdvojeno 3,7 miliona dinara što je za pola miliona dinara više nego prošle godine.

 

Oprema za crpne stanice i postrojenja za preradu otpadni voda biće finansirana sa tri miliona dinara, u kontrolu kvaliteta vazduha i merenje nivoa komunalne buke u gradu biće uloženo milion dinara koliko i za aktivnosti u ZPD "Klisura reke Gradac", kao i za nabavku opreme za potrebe Reciklažnog dvorišta.

 

Uklanjanje divljih deponija sa teritorije grada Valjeva biće finansirano sa 500.000 dinara, dok je za usklađivanje projekata programa i planova iz oblasti zaštite životne sredine planirano 400.000 dinara.

 

"Sredstava za realizaciju projekata ovog programa biće raspodeljena u skladu sa prilivom i na osnovu prioriteta koje tromesečno utvrđuje gradonačelnik na predlog nadležnog odeljenja za poslove zaštite životne sredine", rečeno je na sednici Gradskog veća.

 

Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva za 2018. godinu, naćiće se na sednici Skupštine grada u utorak, 8. maja.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 5 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...