Igre bez granica u Petnici (foto: www.valjevo.rs)
Igre bez granica u Petnici (foto: www.valjevo.rs)
31.08.2018, 06:45

"Igre bez granica" sa budžetom Valjeva

č: | fb:

Grad Valjevo je platio milion dinara za "City-games - Igre bez granica", koje su održane sredinom jula na petničkim bazenima. Pored novca, data je na besplatno korišćenje infrastruktura Sportsko rekreativnog centra Petnica, koji je u danu održavanja igara bio zatvoren za posetioce.

 

I pored toga što su sportsko zabavni projekat "City-games - Igre bez granica" su prošle na drugom konkursu grada Valjeva za privredno turističke manifestacije, a novac je obezbeđen iz tekuće budžetske rezerve!

 

Prema tvrdnjama sagovornika Kolubarskih.rs iz Gradske uprave, taj drugi konkurs je raspisan 29. juna upravo da bi se iz budžeta Valjeva obezbedio novac za međunarodni sportsko-zabavni projekat "City-games - Igre bez granica", otuda je ocenjen sa najviše bodova i dobio 1.055.000 dinara. 

 

Na tom drugom konkursu koji je završen za mesec i po dana, za razliku od prvog koji je trajao dva i po meseca, uz "City-games - Igre bez granica", koje su održane 12. jula u Petnici, prošao je i projekat turističko-avanturistički kamp "Zov prirode", koji je održan prethodnog vikenda na Divčibarama u okviru manifestacije "Di fest".

 

U odluci, koju je potpisao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović da se za ta dva projekta dodeli ukupno 1,2 miliona dinara, piše da je novac obezbeđen u budžetu Valjeva za 2018. godinu. Međutim, na toj poziciji u budžetu, na koju se gradonačelnik pozvao u svojoj Odluci, tih para nema. Bilo je tri miliona dinara, ali je taj novac potrošen za sufinansiranje 15 projekata koji podstiču afirmaciju privredno turističkih manifestacija, a koji su "prošli" na prvom konkursu, koji je raspisan krajem februara, a okončan sredinom maja.

 

S obzirom na to da na toj poziciji novca više nije bilo, gradonačelnik je pribegao tekućoj budžetskoj rezervi, pa je 21. juna doneo rešenje o upotrebi tekuće budžetske rezerve kojim je "naložio da se 1,2 miliona dinara knjiži za Usluge po ugovoru – projekte koji podstiču privredno turističke manifestacije grada".

 

Sagovornik Kolubarskih.rs kaže da su predstavnici međunarodne organizacije prvi put u Valjevu bili sredinom juna, kako bi "procenili situaciju", pre svega, da li im odgovaraju petnički bazeni. Tada su razgovarali i sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem koji je obećao da će Grad finansijski pomoći "City-games - Igre bez granica".

 

Obećano-ispunjeno. Gvozdenović je prvo doneo rešenje o upotrebi tekuće budžetske rezerve, potom je raspisan drugi konkurs na kome je, umesto privredno-turističke manifestacije, prošla sportsko-zabavna manifestacija međunarodne "Igare bez granica".

Igre bez granica u Petnici

Igre bez granica u Petnici (Foto: www.valjevo.rs)

 

Neko čudno bodovanje!?

 

Na drugi konkurs za sufinansiranje projekata koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija pristigla su četiri projekta. Komisija za izbor projekata je ocenila kao najbolje "Igre bez granica" i kamp "Zov prirode", dok su dva projekta - Međunarodna konferencija "Žene i:uspeh, zdravlje" i "Dani gljiva na valjevskim planinama Divčibare 2018" vrednovana sa manje bodova, tako da nisu dobila ni dinar, kao što nisu dobila ni na prvom konkursu, zbog, kako je obrazloženo, "nedovoljnog broja bodova".

 

Inače, projekti se boduju po utvrđenim kriterijumima, koji su bili isti i kod prvog i kod drugog konkursa. Komisija za izbor projekata, čiji je predsednik pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić, je projektu Međunarodna konferencija "Žene i: uspeh, zdravlje" prvi put dala 39,2 boda, dok je drugi put isti projekat, po istim kriterijumima, ista Komisija ocenila sa 85 bodova?!

 

Slično su prošli i "Dani gljiva na valjevskim planinama Divčibare 2018", koji su na prvom konkursu vrednovani sa 44,8 bodova, dok su na drugom konkursu od iste Komisije ocenjeni sa 80 bodova?!

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 28 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...