Smog u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Smog u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
20.09.2018, 07:12

Koga briga kakav vazduh udišemo

č: | fb:

Izveštaj o izvršenju budžeta Valjeva za prvih šest meseci, koji je razmatralo Gradsko veće na poslednjoj sednici, bio je povod da Lokalni front Va ponovo govori o tome koliko Grad pažnje i novca posvećuje zaštiti životne sredine i kvalitetu vazduha koji udišemo.

 

Aktivista Lokanog fronta Va i nezavisni odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović kaže da budžet Valjeva nema nikakve prihode od naknada za emisije sumpor-dioksida, azot-dioksida, praškastih materija i odloženog otpada. Otuda bi logičan zaključak mogao biti da u Valjevu nema zagađivača od kojih bi se naknade ove vrste mogle naplatiti jer je Valjevo čist, nezagađen i zdrav grad. Međutim podaci pokazuju da ih i te kako ima!

 

- Još početkom godine, kako smo obavestili, Odeljenje za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova upozorilo je Gradsku upravu da u Proceni ugroženosti nema parametara o opasnim materijama koje se proizvode, skladište, transportuju i prodaju u velikim valjevskim preduzećima. Izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine za 2017. godinu pokazuje prisustvo sumpor-dioksida i azot-dioksida u vazduhu koji udišemo. Pokazuje i visoke vrednosti benzo(a)pirena u toku cele godine. Metaboliti benzo(a)pirena su mutageni i visoko kancerogeni - rekao je Radović.

 

Valjevo je zaista prvo u Srbiji, ali po zagađenosti vazduha koji udišemo. Radović navodi da smo sa 809 mikrograma čestica PM10 po kubnom metru vazduha postigli dvostruko bolji rezultata od drugog Užica sa 409 mikrograma.

 

- Naš grad ima i najveću srednju godišnju vrednost čestica PM10 u vazduhu, a tokom prošle godine imali smo 113 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti. Predlog koji sam uputio Skupštini grada početkom marta ove godine, da Skupština inicira javnu raspravu o izvršavanju obaveza gradskih službi propisanih Zakonom o zaštiti životne sredine, predviđenih Planom kvaliteta vazduha za period 2015-2021. godine i Planom zaštite životne sredine grada Valjeva za period 2016-2025. godine podržao je još samo jedan jedini odbornik -podsetio je aktivista Lokalnog fronta Va.

 

On dodaje da onda nije ništa neobično to što je za šest meseci ove godine od građana naplaćeno svega 16 miliona dinara posebne naknade za zaštutu životne sredine, umesto željenih 25 miliona dinara. Građani ne vide i ne znaju šta se sa tim novcem događa i kako se troši, dok projekata iz oblasti zaštite životne sredine na kojima se "aktivno radi" nema!

 

Radović kaže da nije samo stavka zaštita životne sredine pokazatelj lošeg planiranja i izvršenja budžeta, i odnosa vlasti prema građanima. Govoreći o ostvarenom prihodu budžeta za prvih šest meseci, Radović je skrenuo pažnju na prihod od naknade za korišćenje građevinskog zemljišta: ove godine planirano je 20 miliona manje nego što je ostvareno prošle, ali je i od te smanjene cifre ostvareno svega 16 miliona dinara.

Željko Trifunović i Ljubomir Radović

Željko Trifunović i Ljubomir Radović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Željko Trifunović kaže da marketinške bajke gradskog rukovodstva o "smanjenju nezaposlenosti" koje će, tobože, dovesti do povećanja prihoda od poreza na zarade pale su na prvom ozbiljnom ispitu: prihodi od poreza na zarade manji su nego prošle godine u isto vreme!

 

- Nesigurnost budžeta lepo se vidi u neposlušnim prihodima od poreza na imovinu i prenosa apsolutnih prava koji nikako da ispune želje svojih kreatora i dostignu iznose kakvi su bili očekivani. Posebno smo izdvojili inače neveliki prihod od komunalne takse za korišćenje reklamnih panoa i slično. Veliki deo mogućih prihoda ovde verovatno nije naplaćen ni prijateljima i saradnicima koji su 15. februara postavili novi displej na zgradi "Centrala", a da za taj poduhvat nisu imali ni jednu jedinu dozvolu - rekao je Trifunović.

 

On dodaje da je Izveštaj o izvršenju budžeta za šest meseci pred Gradsko veće stigao 12. septembra ili sa skoro dva meseca zakašnjenja. 

 

- To bi se možda i moglo oprostiti, ali ono što je nedopustivo i neoprostivo jeste da "izveštaj" na zvaničnoj stranici Grada, smućkan u kuhinji gradonačelnikovog kabineta, sadrži sve i svšta, osim jedino Izveštaja o izvršenju budžeta za šest meseci - rekao je Trifunović.

 

A u Izveštaju piše da je realizacija budžeta Valjeva za šest meseci samo 31,7 posto i to dovoljno govori o tome kako je gradska vlast planirala i radila, i upravo se u realizaciji budžeta na polovini godine, koja je ispod 50 posto, najbolje vidi nesposobnost gradske vlasti. 

"Slobodan Gvozdenović mora da ode sa mesta gradonačelnika jer ga nije dostojan i zato što nije sposoban da obavlja poslove gradonačelnika", ponovili su aktivisti Lokalnog fronta Va.

 

Aktuelno