JKP Polet (foto: Đorđe Đoković)
JKP Polet (foto: Đorđe Đoković)
21.09.2018, 07:08

Gubitak Poleta dostigao 14,3 miliona dinara

č: | fb:

JKP Polet Valjevo, koje gazduje valjevskim pijacama, je u 2017. godini imalo gubitak od oko pet miliona dinara, što zajedno sa minusima iz prethodnih godina čini ukupan gubitak od 14,3 miliona dinara. 

 

Finansijski izveštaj ovog javnog preduzeća za 2017. godinu nije potvrdio nezavisni revozor nego se u svom Izveštaju "uzdržao od izražavanja mišljenja".

 

Kako navodi nezavisni revizor u svom Izveštaju "JKP Polet Valjevo nije u propisanom roku dostavilo Izveštaj o popisu revizorima. Revizori su prisustvovali popisu imovine i obaveza na dan 31. decembra 2017. godine, a kako je Izveštaj sa popisa usvojen tek 30. aprila 2018. godine nismo bili u mogućnosti da potvrdimo da sve pozicije imovine i obaveza na dan 31. decembra 2017. godine iskazane u bilansu stanja odgovaraju stvarnom stanju na isti dan".

 

Takođe, JKP Polet nije uspelo da izvrši usaglašavanje potraživanja sa svojim kupcima. Od ukupnog broja 680 usaglašeno je samo pet, što je manje od jedan posto vrednosti ukupnih potraživanja.

 

"Dani vezivanja obaveza prema dobavljačima, odnosno rokovi u kojima se izmiruju obaveze prema dobavljačima, povećani su u odnosu na prethodni period za 901 dan i iznose 1476 dana. Na osnovu navedenog smatramo da je stalnost poslovanja preduzeća potencijalno ugrožena", navodi nezavisni revizor u svom Izveštaju.

 

Polet (pijaca)

Polet (pijaca) (Foto: Đorđe Đoković)

Finansijski izveštaj JKP Polet za 2017. godinu usvojio je 23. jula ove godine Nadzorni odbor preduzeća čiji je predsednik Milica Dasović. U izveštaju piše da "ukupni prihodi iznose 33.993.000 dinara, ukupni rashodi su 39.010.000, a gubitak iznosi 5.017.000 dinara".

 

Prema izjavi v. d. direktora JKP Polet Slobodana Andrića "nije vršeno pokriće gubitka ostvarenog po finansijskom izveštaju za 2017. godinu".

 

Na sednici Skupštine grada održanoj 20. jula ove godine, odbornici su razmatrali izveštaje o radu javnih preduzeća za 2017. godinu čiji je osnivač Grad, jedino na dnevnom redu nije bio Izveštaj o radu JKP Polet za 2017. godinu. Umesto toga, Skupština je usvojila predlog o raspisivanju javnog konkursa za izbor direktora tog javnog preduzeća. Konkurs je objavljen, ali još uvek nije izabran direktor.

 

Za tri godine gubitak od 3,1 milion narastao do 14,3 miliona dinara

 

Prema finansijskim izveštajima koje je Polet podnosio Agenciji za privredne registre, ovo javno preduzeće iz godine u godinu uvećava gubitke, koji su u 2015. iznosili oko 3,1 milion, u 2016. godini gubitak je bio trostruko veći, ili blizu 9,3 miliona dinara, da bi u 2017. godini dostigao cifru od 14,3 miliona dinara. Naprednjaci i socijalisti su preuzeli vlast u junu 2016. godine i tada su postavili svoje kadrove na direktorska mesta u javnim preduzećima, pa i u Poletu.

 

Rešenje problema gradsko rukovodstvo je videlo u pripajanju Poleta, preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, Vidraku, gradskoj čistoći. Ta namera je javno obelodanjena na sednici Skupštine grada 3. novembra 2017. godine, kada su imenovani v. d. direktora Poleta i Vidraka.  

 

"Mi idemo na spajanje dva preduzeća i zato hoćemo da vršioce dužnosti direktora u ta dva javna preduzeća postavimo pre nego što se spoje. Građani Valjeva treba da znaju da ćemo ići na spajanje ova dva preduzeća sledeće godine", poručio je za skupštinskom govornicom gradonačelnik Slobodan Gvozdenović (SNS) u novembru 2017. godine.

 

Nakon toga niko više nije govorio o pripajanju ili spajanju dva javna preduzeća, ali niko ne govori skoro godinu dana ni o tome na koji način će biti rešeni finansijski problemi i gubici koje gomila javno preduzeće koje gazduje valjevskim pijacama.

 

Aktuelno