FotoGrad

Ovaj blog nastaje kao plod želje da se okupe ljudi koji su iz Valjeva i koje spaja ista ljubav - ljubav prema fotografiji; nešto poput leksikona valjevskih fotografa. Svaki fotograf ce nakon svog predstavljanja, prozvati nekoga koga cemo useliti u FotoGrad u jednom od narednih postova.

03.06.2014, 07:03

Bojana Andrić

č: | fb:
Bojana Andrić

Bojana Andrić

Ime i prezime

Bojana Andrić, direktorka fotografije, rođena u Valjevu, Tešnjaru, 1983.

www.bojanaandric.com

Nešto više o radu

Prve fotke sam napravila u okviru neverovatno gotivne grupe koja je samu sebe kasnije nazvala KADRI, što smo i bili, počevši od 1998. godine, učeći prvu godinu Valjevske gimnazije, sa priručnom laboratorijom u sobi, uz razvijanja u pauzama za čaj i bombardovanje. Mentor grupe bio je guru i učitelj Jeremija, uz asistenciju strpljivog Dače Tomića (svaka im čast!).  Filmsku i TV kameru upisujem 2002.godine, na AU gde se inficiram pokretnim slikama. Sve isto, samo u proseku 25 puta u sekundi više, uz dodatak prefiksa: direktor/ka (termin označava snimatelja pokretnih slika, autora fotografije i u bukvalnom prevodu bi značio: reditelj fotografije = director of photography, skraćeno DOP!).

Do sada sam snimila nebrojeno nepokretnih i pokretnih slika u većini fotografskih i svim TV i filmskim formama koje znam, a debitantski dugometražni igrani film Mali Budo jedva čekam na jesen 2014. godine.

Važno da napomenem je da sam uvek, i uvek ću, insistirati na negativskom postupku, kada god se za to ukaže mogućnost, lamentirajući nad ovom novom, digitalnom erom. 

Uzori

Sama činjenica da sam pozvana u prvi blog sa Jeremijom je za mene velika čast i sreća. Pored toga što je Jeremija majstor, bukvalno, on je i moj prvi učitelj, mentor, čovek najzaslužniji za, sigurna sam, pravi put kojim sam otišla nakon njegove foto grupe. Ne mogu ni da zamislim šta bi bilo da Jeremija nije insistirao da umesto čiste fotografije upišem kameru (koju je i sam studirao) i na tome sam mu beskrajno zahvalna!!! Veliki uzor i ugledanje na nesebičnost kojom nas je učio. Uvek sam imala sreće sa učiteljima. Na akademiji mi je predavao Rade Vladić, jedan od naših najvećih filmskih snimatelja, sa snimljenih preko 50 igranih filmova. Ove godine na Kustendorfu sam upoznala Januša Kaminskog, jednog od najvećih svetskih DOPova, koji je on meni kralj :) Uz ova tri za mene važna predstavnika od mikro od makro kosmosa, ne mogu da ne pomenem jednog Živku, uz kojeg je fotografija čista alhemija, koju uz njegovu asistenciju i savete sprovodim u svojoj zemunskoj laboratoriji.

Savet ili poruka fotografima

Svetlo i sočivo kakvu korist daju onima što pamet i pogled nemaju?

Prevod latinskog natpisa sa talira iz Brunswicka, 1589. godina. (Fotografija, sažeta istorija, Helmut i Alison Gernsheim, Beograd, 1973.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Više o priloženim radovima

Model na slikama: Verica Nikolić

Za dušu autorke bloga-leksikona S, nešto iz Goribor opusa :) Kadrovi iz muzičkog spota Goribor / Ljubavi moja

Super 8mm, Ektachrome Kodak 100D

Sledeći fotografi na prozivanki

Uroš Mitrović, Ana Stanković, Aleksandar Andrić - moji saborci iz Omnibus-a, valjevskog foto studija u srcu Zemuna, koji su sjajni fotografi na privremenom radu u drugim srodnim oblastima (dizajn, prosveta, kafana…)

Blogovi