Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
13.04.2021, 08:57

Nema "zločina protiv čovečnosti", dok je čovek samo "naš čovek"

č: | fb:

Kako je moguće da se praktično svi optuženi pred međunarodnim sudovima za zločine prema čovečnosti, ne samo lideri OVK, izjašnjavaju da nisu krivi? I kad sud ustanovi da jesu, i dalje ponavljaju da su se samo borili za "svetu stvar"?

 

Ništa čudno, pod uslovom da nam "vijuge" ne rade kako obično rade. Obratimo pažnju: radi se o "zločinima protiv čovečnosti". Šta znači "čovečnost", osim nešto, nesumnjivo, izuzetno visoko? Nesumnjivo takođe "svetu stvar", čim se radi njene zaštite stvaraju sudovi, i angažuju grdni ljudi i sredstva. I svuda je ogrešenje o nju, zločin! Ako se pomognemo rečnikom stranih reči, "humanity" označava prvo čovečanstvo, zatim čovekoljublje i humanost, najzad ljudsku prirodu. Zakonom štititi poslednje troje nema svrhe, tužilaštva i sudovi otuda u vidu imaju čovečanstvo. Ali čuje li se za njega na ovim prostorima, osim kad se priča o sudovima i optuženima? Koliko je poznato, šta sudovi nazivaju zločinima protiv "humanity"? I najvažnije: šta optuženima (svih nacionalnosti), znači ono u osnovi te reči: "čovek"? Postoji li nešto takvo, ili je u pitanju samo "koji", "čiji", "naš" ili (ako se uopšte čovekom smatra) "njihov čovek"? Što isključuje od čoveka višu vrednost: "čovečnost", nekadašnje "čojstvo" ili "ljudskost!". Kao takvo i bez obzira na to čije je, tako da znači odbranu drugih od sebe i svojih, i iznad "junaštva" kao odbrane sebe i svojih od drugih (Marko Miljanov).

 

Jesu li optuženi slušali o čoveku, čovečanstvu i čovečnosti, pre nego što su optuženi? Od porodice, suseda, uglednika, institucija..., normalno više cenjenih od "tamo nekih stranaca"? I sudova koji iz ko zna kakvih razloga (zapravo "poznatih"), "ne podržavaju našu stvar"? Ko od njih, posle izdržane kazne, nije od "svojih" dočekan kao heroj? Kad bi i kako bi oni i njihovi samo pomislili na druge i njihove heroje, kao Fon Makenzen kad je podigao spomenik "srpskim junacima"!

 

U pitanju je "kriza vrednosti", kao nepoštovanje vrednosti? Ima toga, ali to nije ni po jada. Više se radi o izrazitom poštovanju vrednosti, samo kontra onima za koje zakoni i sudovi, pa i većina građana na jugo-prostoru (dok se ne radi o "njihovima"), misle da moraju biti poštovani. Poštovanju njima razumljivijih, nekad i "opipljivijih" svetinja! A ima ih uvek, koliko kome i kakvih, treba... Slabo se ko seća, a mogao bi: "posvećena laž", nije laž... U slučaju lidera OVK ali i niza drugih, to su svoja nacija, nacionalne teritorije, nacionalno oslobođenje, nacionalna država... Često idu sa drugim visokim vrednostima: opstankom i uspehom u političkom ili privrednom životu, i kao paravan za njih...

 

"Stradanja" zaista visokih vrednosti u korist nekome visokih, ima i izvan ove oblasti. Prljava industrija "stranih investitora" rešenje je za sve privredne probleme, i otuda je iznad zdravlja pa i života građana. Svojevrsna je svetinja, kao što su to proletos bili izbori! Stalno dvoumljenje oko energičnih mera protiv korone i "funkcionisanja privrede", takođe svedoči o poštovanju nečijih na štetu opštih vrednosti...

Blogovi