Referendum (foto: Đorđe Đoković)
Referendum (foto: Đorđe Đoković)
17.01.2022, 11:48

Dvostruko daje, ko brzo daje? Da, i ako pravom daje...

č: | fb:

Kad je sud "stavio tačku", premijer Australije reče da je sada vreme za tenis. Za Australiju, odnosno onu koju uopšte zanima tenis, pa i ono pre njega. A čemu je sada vreme, za nas? Posle kukanja zbog još jednog izliva mržnje prema Srbima, i saosećanjem sa Novakom...

 

Lepo bi bilo: za bavljenje sobom! A ima čime, privrednim, socijalnim, zdravstvenim, obrazovnim, kulturnim... I slučajevima koji nisu ekscesni nego ne baš ružičastom svakodnevicom, koja nije od početka pandemije, i neće prestati sa njenim prestankom.

 

Osudom onih koji to zaslužuju, a nikad onolikom koliko je nužno. Saosećanjem sa onima koji to zaslužuju, recimo porodicama ona dva grešnika umrla u redovima pred kovid ambulantama. Sa dečicom koja se leče SMS-porukama i njihovim porodicama... I ponovo, žestokom osudom krivih! Traženjem sve dok se ne dobiju odgovori, jesmo li dužni ili nismo Rio-Tintu? Koliko je koštao, bar "Nemanja"? Ako se baš ne može znati, zbog nesaradnje Beograda i Prištine, ko je ubio Olivera... Pitanjem Predsedniku: ako je odluka australijskog suda za nas neprihvatljiva kao "politička", šta sa odlukom Prištine da ne dozvoli održavanje referenduma? Nije li se i ona tom odlukom "ponizila" kao australijska vlada, i je li i u ovom slučaju nama to dovoljno?

 

Jeste da bi bilo lepo, ali ga neće biti! Ili biće ga malo, kao i dosad pa i pre ovog vrućeg, i dodatno pregrevanog slučaja. Neće nas mnogo zanimati, ni to što je na referendum izašlo samo oko trideset posto birača. Predsednik će nastaviti svakodnevnu predizbornu kampanju, i usavršavanje majoneza koji se u sve meša. (Videsmo i u posao RIK-a, portparola stranke. U perspektivi i najavljivanje lepog vremena u metereološkoj prognozi). Najodgovorniji za svakodnevicu, pošto neće moći baš sve da prebace na "žute", Đilasa i Šolaka, prebacivaće pažnju javnosti na nešto izvan nas.

 

Nužno opet u nekoj vezi sa nama, odnosno nekim "našim". Tome će biti sklona i opozicija, svesna da je sa kukanjem na "ne-fer uslove", razlikovanjem "prave i neprave opozicije", i namicanjem oko dogovora ko pijan sa gaćama dosadila ako ne Bogu onda dobrom delu svojih birača... Ali ne vredi se mnogo baviti njima, "samo rade svoj posao". Navikli su, a navika je druga priroda, ne ide im loše ("neke nove klince" opozicija saseca u korenu), što da ga menjaju?

 

I kod "naroda", "javnosti", malo je verovatno "novo vreme". Količina "ljubavi za brižnje" (novokomponovane "empatije"), i tu je ograničena i već potrošena. Većinom će se i dalje "gledati svoja posla", u nadi da "Neće!", ili "Daće Bog!". Dežurni brižni nastaviće gde su stali, čekajući novu priliku da pokažu solidarnost i saosećanje sa onima kojima ne trebaju, i osude one koji osudu neće čuti. Ali to se vidi oko njih, a ništa ne košta, ništa ne rizikuju... Čak priželjkujući, stradanje pojedinca! Ne mora biti baš veliki dovoljno je da bude poznat, to je "tragedija", "pakao", "hod po mukama". Pomoć i saosećanje tada se vide! A kad strada mnogo njih, čak i ako nisu baš mali, to je samo "statistika". Svakodnevni, "zvanični podatak...!".

Blogovi