Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
08.02.2022, 10:43

Kad ti ja kažem...

č: | fb:

Maltene nema dana, da nam neko ne ponudi "krupnu novost", "strogo čuvanu tajnu" ili samo "dosad nepoznato". A više nego značajno, i često veoma opasno po nas kojima to otkriva. Upozoravajući nas na "nesagledive posledice" ukoliko ne postupimo kako otkriveno zaslužuje, i što nam takođe otkriva.

 

Zbog toga i dramatike, paničnog upozoravanja, ne postavlja se razumno pitanje: kako znati da je zaista tačno, što dotični priča? Na šta ili na koga se poziva, osim na sebe? Neće se pomoći ni čuvenom poštapalicom: "očigledno", "kako je opštepoznato", jer tada ne bi bio to što je... Ostaje da mu treba verovati zato što je drukčiji od drugih, raznih "prodanih duša" ili samo "kukavica", kamufliranih u "naučnike" odnosno "novinare". Ili zbog ozbiljnosti otkrivenog, odnosno opasnosti po nas. (I "napredno čovečanstvo", što bi se ranije reklo). Možda i zadovoljavanja normalne ljudske radoznalosti. (Što da ne, od viška glava ne boli).
Ja svakako znam više, ili poznajem nekog koga dotični ne poznaje.

 

Na pitanje kako se snaći u moru svakodnevno se pojavljujućih "otkrića", tim pre što se međusobno sudaraju i suprotstavljaju, podrazumevani odgovor opet je onaj iz prethodnih redova. I iz "javnosti" koja je u solidnoj meri pripremljena na "senzacije", toliko da joj se u nedostatku pravih serviraju i "tek napravljene". Zbog nepotkrepljenosti ovako krupnih tvrdnji, kontra onima koje važe u nauci i ozbiljnoj publicistici, može se reći i: "tek sklepane". Za privremenu upotrebu, dok majstor ne sklepa nešto novo. Još jasnije, ozbiljnije, opasnije..., i bombastije.

Blogovi