Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
01.03.2022, 10:15

Ljubav za ljubav, a sir za pare!

č: | fb:

Govoriti o "Slučaju Ukrajina" sasvim je opravdano, ako se traži kratko imenovanje! Inače je opravdanije govoriti o "Slučaju (još bolje: sukobu) Ukrajine i Rusije", s tim što je i to pojednostavljeno. Oba puta izvan pažnje ostaje ono što "slučaj" pripomaže, održava i "podgreva"). Ali i osvetljava nesvesno i svesno zatamnjivano. Pogledajmo nešto za nas važno, prisutno pre "slučaja" i garantovano posle njegovog razrešenja!

 

Nije to mučna dilema "Kojem se carstvu provoleti?". Savet za nacionalnu bezbednost istu je razrešio, zasad čak uspešno. Naime, SAD se zadovoljila i čak pozdravila opredeljenost za teritorijalni integritet Ukrajine, izgleda da će nam i EU "progledati kroz prste". (Oba puta, da ne odemo načisto na stranu Rusa i Kineza). U pitanju je ono što je po ko zna koji put, "prošlo ispod radara" (pažnje). Ovog puta kako smo "izloženi pritiscima", da kao i EU, uvedemo Rusiji sankcije. Kao da smo sa EU neki partneri, kao da ne želimo mi da u nju uđemo, a ne ona da nas primi! A toga nema bez usaglašavanja s njom, ne samo u pogledu spoljne politike. U pitanju su uslovi koje su prihvatile sve članice, i bar neka bi nas logično sprečila da uđemo drukčije nego ona. Tako da nema govora o "pritisku", nego se, po ko zna koji put, radi o našem: "Mi smo, nešto drugo!".

 

Pošto je trajnije od ovog "slučaja", važnije je i od onog što veoma verovatno sledi posle američkog "pozdravljanja", i evropskog "progledanja". Ne zbog "razumevanja" za našu "ljubav prema Rusima" (slepu bar koliko je svaka ljubav slepa), nego razumne ili inadžijske želje da joj ne padnemo u naručje. (Ista želja je na drugoj strani, zbog nje ima "razumevanja za pritiske kojima smo izloženi", i od nas "ništa ne očekuje"). A to je "zamrznuto uključenje", u Evropsku zajednicu! Čije su članice oko nas, a uz to i članice NATO-pakta. Sa Kosovom, takođe ostaje zamrznuti konflikt. "Lažna država" neće ući u OUN, UNESKO..., a naši "organi" i zakoni će ulaziti u "našu južnu pokrajinu", ako im tamošnji "organi" to dozvole...

 

Niz ostalog, dalje "gledanje našeg interesa", ostavimo po strani. Od sadašnjeg: kod nas, sve po starom! Vlast se ne menja u vreme "opasnosti po interese države i nacije!". Zatim, kako sačuvati privredne i ostale veze sa Zapadom, što znači i sadašnji standard? Ako i dostignemo prosečnu platu od hiljadu evra, kolika li će tada biti u Hrvatskoj? (Slovenija je odavno van našeg interesovanja i poređenja). Koliko će mladi pa i sredovečni slediti "Ostajte ovdje!", a mladi bračni parovi "Volite se, i množite se!"?

 

A od lako mogućeg skorašnjeg ili malo daljeg budućeg: Šta ako Rusija krene dalje? Makar sa traženjem priznanja za samoproglašene republike, možda čak i od Kosova, ili drugima "samo" uz trampu za priznavanje Kosova? A možda će "dalje" krenuti drukčije, tako da će i Zapad "dalje" nego sada...

Blogovi