Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
29.06.2022, 09:31

Dečji nestašluk i propusti odraslih, nisu isto...

č: | fb:

Skorašnje pevanje osnovaca (sa sve učiteljicama!) u Novom Sadu, pored ostalog i "Ne volim te Alija, zato što si balija!", izazvalo je manje pažnje medija nego što zaslužuje! Normalno, još jedan "event" u nizu pa i "podnizu" maloletničkih, pa i desničarskih... Šta je sledeće!, više ih zanima. Zato ga jedne novine nisu izdvojile ni prostorom ni veličinom slova u naslovu, ni stranicom. ("Udarne" su, prva i poslednja).

 

Nesvesno, a sa krupnim posledicama, došlo je do takozvane homogenizacije (izjednačavanja sa ostalim događajima, svi su iste vrste i nijedan se ne izdvaja), i egalizacije (jednake su vrednosti). Slabo šta bi promenilo i da ga je bilo (a nije!), uobičajenog zgražavanja dežurnih "zabrinutih", pozivanja na "odgovornost!". Vreme i energija, ako se uopšte na to ili osuđivanje i "ograđivanje", na to se i potroše. Za razumevanje ne ostaje ništa, tim pre što je "nužno" priključivanje gradskoj sekretarki za obrazovanje u optuživanju opozicije, ili pobijanje njenih optužbi. Ostalo je neprimećenim najgore: homogenizovani su i egalizovani, svi akteri. Više nego heterogeni (drukčiji), i neegalni (nejednaki)! Na jednoj strani maloletnici koje zakon uzima u zaštitu radi njihove budućnosti, zabranjujući pominjanje njihovih imena. Na drugoj učiteljice, direktor škole, gradska sekretarka, prosvetni čiraci, medijski radnici... Svi punoletni i uzto plaćeni, "odgovorni" po zakonu i vlastitim rečima!

 

Teško je poricati da samo drugi znaju ko je "Alija", a šta je "balija", šta "Srebrenica" i kakve veze imaju s njom "nož" i "žica". Deci (iz četvrtog razreda!), to su nepoznate i tajanstvene reči. I kao takve privlačne, tim pre ako su uzgredno primetila da se izbegavaju! (Mnogo verovatnije, nego da su ih slušala na skupovima odgovarajućih odraslih). Ne zaboravimo ni prirodnu sklonost mladih, da malo kontriraju starijima! Zaključno sa nekadašnjim, velike dece-studenata: "Dole, sve što je gore!".

 

Ne "dužna" nego obavezna briga za decu i strahovanje za to kuda idu..., pojačani ovim "usamljenim incidentom", ne treba da vode protivzakonitom stigmatizovanju ove dece kao potencijalnih čak i aktuelnih ne samo huligana, nego i "šovinista". Ni odgovarajućim kvalifikacijama, njihovih roditelja. Pogotovu da ostave po strani zakonski tretman starijih, takođe aktera ovog incidenta! Ponovimo: odgovornih ne samo što su punoletni, nego i što im je posao da "doslovno promovišu, neguju i ugrađuju principe nediskiminacije i poštovanja različitosti". Baci u debelo razmišljanjo i pitanje, recimo i šta su deca imala, građansko vaspitanje ili veronauku? Tako da odgovarajući predmet i njegovo izvođenje, zahtevaju korekcije...

 

Trebala bi da pojača slabački interes za to koga i šta promovišu mediji, homogenizujući i egalizujući "događaje!". Na primer, iste novine istog dana, krupnijim slovima objavljuju: "Ćerka pevačice Šer promenila pol u Srbiji".

 

Tek zbog svega toga i kao simptom mnogo čega, ovo i jeste "događaj!".

Blogovi