Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
06.07.2022, 09:36

I Lukrecija Bordžija je samo radila svoj posao...

č: | fb:

Nije ništa neobično, što Euro-litijum sponzoriše neke ovdašnje sportske klubove. Neobično je samo kad se čuje, kako ih "pomaže!". Njegovi ljudi to vole da čuju, ali nema govora o pomoći na kojoj se neprekidno zahvaljuje. Ovog puta na odgovarajućem delu sportske opreme, tako da se radi o normalnoj naknadi za reklamiranje. I što ceo slučaj izdvaja iz mase sličnih: o pokušaju ne da se popravi ružna slika u javnosti, nego čak preobrati!

 

Nije neobično ni to što uprave klubova, to prihvataju. I one "Samo rade svoj posao!", a on je pre svega obezbeđivanje para. Nisu valjda ne tako davno, velemajstori iz belog sveta igrali za "Sveti Nikolaj", zbog ljubavi prema Valjevu ili poštujući dotičnog sveca? I treba ih razumeti, od njih se to ne očekuje nego zahteva! U pitanju je i "afirmacija grada", a ne samo ovog ili onog njegovog sportskog kluba, a dotične pare niti mirišu niti smrde na litijum.

 

Druga stvar je afirmacija samih uprava, ali "I Bog je prvo sebi, bradu stvorio!". Kako bi i zašto, inače, iduće sezone imali dva vaterpolo kluba, u istom rangu? Od sportista, osobito mladih i još neafirmisanih, takođe se zahteva da "Rade svoj posao!". Uključujući reklamiranje i pranje Euro-litijuma. Od starijih nema potrebe, oni su odavno u poslu... Kao i od roditelja, većini je važno da se "dete bavi nečim zdravim, a to je sport". Nekima i nečim pametnijim (unosnijim), nego što je škola... Udruženja i građani zainteresovani za "zdravu sredinu", koji se bune, takođe "rade svoj posao". Naravno, zbog njihovog zvocanja i sećanja da su pored svega po čemu se razlikuju i ovde nabrajaju i građani, svi pomenuti povremeno ili na odgovarajućim mestima, mogu i moraju da protestuju protiv Euro-litijuma. Građanima zainteresovanim za svoju i budućnost svoje dece, moral i "ovo što nikad tako nije bilo", i to spada u "svoj posao".

 

Sasvim je u redu, da "Svako radi svoj posao!". To omogućuje miran život, pa i specijalizaciju neophodnu u vreme opšte konkurencije. Često je u redu i uobičajeno, "samo svoj...". Pod uslovom da drugome ne prepušta svoj udeo u "opštim poslovima", koji time postaju nečiji. A pogotovu nije u redu da prepušta svoj udeo u poslovima koji nekima omogućuju da svoj sadašnji posao rade na štetu ne samo sadašnjih nego i budućih opštih poslova, i budućeg opšteg zdravlja!

Blogovi