Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
10.08.2022, 10:01

"Bilo kakva da je, moja je!"

č: | fb:

Šta znači biti "za svoju zemlju" odnosno "svoj narod", što je zahtev za koji se obično smatra nečim o čemu nema spora? (Pa ni razmišljanja). Za zemlju geografski ili demografski, za teritoriju ili ono na njoj? U poslednjem slučaju, za šta još pored političke organizacije, zvane "država"? Za "narod" kao određenu naciju ili kao sve državljane, za obične ljude ili vlast, za privredu ili kulturu, ako izgleda da ne može za oboje? (Čerčil je, i to za vreme rata, bio za kulturu!).

 

Jasno je i da "zemlja", ne govori. Umesto nje i "za nju", uvek govori neko. Ko još pored vlasti, i u interesu koga i čega "u zemlji", posebno u "državi"? Jer je ona jedno kao ime za omeđenu i svom stanovništvu pripadajuću teritoriju, drugo za samo to stanovništvo, a treće za pomenutu političku organizaciju. Sa malim brojem aktivnih, i većinom aktivnih samo prilikom glasanja za aktivne, koji će odlučivati o svemu...

 

Na nižem nivou, ima još puno pitanja. Da li biti za prioritetno (hitno) ili primarno (bitno), kratkoročno, srednjoročno ili dugoročno? Sve to formulišu i o tome odlučuju neki odnosno pomenuti, nužno shodno i sebi i grupama kojima pripadaju. Pre i više nego državi, ma kako shvaćenoj. Mada izjavljuju suprotno, možda i iskreno verujući kako samo "služe svojoj zemlji" odnosno "svom narodu". A da li je zaista tako, recimo "narodu" u kojem značenju, stvar je posmatranja i razmišljanja. Što pomenuti zahtev isključuje, čak kao "izdaju".

 

Razmislimo o velikim ljudima koji su zadužili svoje zemlje, pošto su prethodno pošteno odrobijali što su "mrzeli svoju zemlju!". Normalno, i onima na drugoj strani. "Putin nije Rusija!", isticano na jednom antiratnom protestu u Beogradu. (I ko zna gde sve). On očigledno nije među poginulima, a vrlo verovatno nije i neće ni biti, iko njegov. Sankcije će lično teško osetiti. Ali najvažnije je što može i ima "gde da ode". A Rusija?!

Blogovi