Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
21.09.2022, 09:11

Nema nam spasa, al’ propasti nećemo...

č: | fb:

Stvaranje kriza - ako ih nema, da bi se opstalo na vlasti, stara je i efikasna tehnika izvesnih vlastodržaca. Da ostanu na vlasti uprkos pomanjkanju valjanih razloga, i žestokom osporavanju razloga koje sami navode. Kao takva praktikovana je i osuđivana, i kod nas. S tim što kod nas "trenutno" (kao i drugde), zbog ličnosti vlastodršca, ima još jedan razlog.

 

To je ne samo snažna želja da vlada nego i opsednutost brigom za mesto u istoriji punoj veličina, mesijanstvom, manijom veličine... A pošto za istinski velika dela trebaju i veliki problemi, toliko veliki da ne spadaju u ustavnu nadležnost Predsednika, oni se moraju stvarati ako ih nema! Otuda ne samo "pravljenje haosa od Prajda jer jedino tako zna da vlada" (Igor Avžner), nego i pravljenje svoje dramatične "ugroženosti". Od praktično normalne i svakodnevne svakog na vlasti, pošto gromovi udaraju samo u visoko drveće! Kao da relativno skoro, nismo imali ubistvo premijera... Ili nerešavanje rešivih i pre ili kasnije garantovano rešenih, sada "otovrenih pitanja". I to, na odavno poznat način! Podgrevanje starih i utihnulih, uvek u određenom trenutku (godišnjica "Oluje"!), da bi posle toga mirovali do sledećeg takvog trenutka, već je "klasika". Tako je i sa, nažalost svakodnevnom ugroženošću Srba na Kosovu, koja uredno prerasta u budući rat...

 

Što gore i opasnije po državu i narod, to bolje po vlastodršca? Ne baš, pod uslovom da se ne seti kako je zaista vrhovni komandant, isključivo u ratu... A nije loše ni po sve nas, propasti sigurno nećemo! Stvarne "opasnosti" nisu kakvima se predstavljaju, niti će takve biti pravljene. Jer moramo opstati, kako bi On imao gde da čini velika dela! Veća od onih neospornih istorijskih veličina i aktuelnih vlastodržaca drugde, koji se bave samo prozaičnim i sitnim problemima kakvi su klimatske promene i ekonomske krize. Čak i energenti, grejanje... A spasa nam nema, samo od navikavanja na sve ovo!

Blogovi