Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
22.09.2022, 11:53

I kad dvoje trpe isto, to nije isto!

č: | fb:

Zanemarujući staro, a opet nedovoljno poznato: "Ne uzdaj se ni u Ruse, u se, i u svoje kljuse!", ili naivno verujući da se države rukovode stalnom ljubavlju i mržnjom, a ne prolaznim interesima, kod nas se govori tek da se pokaže kako nekog volimo. Bez obzira na to da li će nam uzvratiti "ljubav", ili će to samo "pući po nama".

 

U tom smislu u redu je govoriti da smo protiv sankcija Rusiji, ali nije "zato jer smo i sami bili pod sankcijama". Nije, jer ima sankcija i sankcija, odnosno sankcionisanih i sankcionisanih. A pomenutim govorenjim, sve je izjednačeno ili strpano u isti koš!

 

U ovom slučaju, Srbija i Rusija (mada to imponuje slabima u Srbiji ali retko kome u Rusiji), "Kosovo" i Ukrajina. Pogledajmo sličnosti kojih ima, ali i razlike! Srbija je sankcionisana jer je oružjem intervenisala na "Kosovu", a isto je sa Rusijom u Ukrajini. Ali Srbija je to učinila da spreči otcepljenje dela svoje države, a Rusija je intervenisala u drugoj državi. I jedno i drugo je činjenica, ma kako nazivana! Uostalom, setimo se kakav je bio zvanični cilj ruske "specijalne operacije" na početku, a kakav kasnije. Po samim Rusima!

 

Prema tome, pustimo bar po ovom pitanju "braću Ruse", da bez nas idu putem kojim su se zaputili! I trpe ono što ih je snašlo... Od našeg "razumevanja" i "solidarnosti", ovog "i mi smo to iskusili pa znamo kako vam je", njima neće biti lakše. A zauzvrat, nama će biti teže. Slabo upoznati sa stogodišnjim statusom Kosmeta (ne bi trebalo da ne koristimo ovaj naziv) kao dela Srbije (normalno novovekovne, srednjevekovnu slabije poznaju), i nezlonamerni, a ne samo zlonamerni, pomisliće da smo isti kao Rusi. Nastojimo da prisvojimo tuđe, i za dobar deo država i to onih većih i važnijih, podugo priznato za posebnu državu! Slušajući kako se svesno i dobrovoljno, izjednačavamo sa Rusima...

 

A povodom daljih razlika, nije zgoreg napomenuti i da mi nemamo ono što Rusija ima. Ne samo naftu i gas, nego i taktičko i ostalo nuklearno oružje!

Blogovi