Valjevo protiv nasilja (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo protiv nasilja (foto: Đorđe Đoković)
05.07.2023, 06:52

Na kraju će se brojati glasovi, a ne učesnici protesta...

č: | fb:

U moru informacija i "informacija", prošla je i ona na račun preko deset hiljada građana Velike Britanije potpisnika peticije, kojom se od vlade traži ukidanje sankcija Rusiji i prekid pomaganja Ukrajine. Njihova, neotuđiva stvar? Naravno. A naša je ozbiljnost, koju joj je pridala naša televizija (nikako "ruski" Hepi). U duhu onog: kako "mali Milojica i veliki Radojica", zamišljaju sebe unutar "demokratije!".

 

Ozbiljno je ono njima ozbiljno, a ne kako je u ovom slučaju, reagovala britanska vlada. A nije reagovala, i to vlada države koja je kolevka demokratije, jer je neozbiljno! Šta je deset hiljada, u odnosu na ukupan broj punoletnih građana Britanije? Sviđalo nam se to ili ne, zašto bi naša vlada, ni slučajno demokratska kao britanska, uslišila zahteve isticane na protestima?

 

Šta je dvadeset pet hiljada Beograđana, u odnosu na ukupan broj punoletnih Beograđana? (Zanemarujemo da svi učesnici protesta nisu punoletni). Ili nama i unutrašnjosti bliže: oko trista (može i neka stotina više) na Gradskom trgu, u odnosu na ukupan broj punoletnih Valjevaca? "Dobro veče, Valjevo!", jeste izraz nadanja i ohrabrivanja, ali i ignorisanja neuporedivo većeg broja oni koji nisu na Trgu. Ali će biti na izborima! A kako se završilo sa "Jedan od pet miliona", mitinzima i šetnjama protiv potapanja Valjevske Gračanice? Kako izborima u Gornjim Nedeljicama i našem Pričeviću, takođe posle ozbiljnih protesta?

 

"Ljudi posebnog kova", nisu "na đubrištu istorije!". Živi su i živahni, ne unutar minornih relikata "komunističkih partija", "saveza komunista", i slično. I nisu to čestiti, mahom mladi i nestrpljivi, jer im je ovo prvo protestovanje. To su stranački ljudi, kojima su građanski protesti protiv nasilja dobro došli, jer sami ne organizuju ništa osim konferencija i saopštenja za medije. A nude se da proteste "kanališu" radi uklanjanja vlasti, koja ne uklanja izvore nasilje! Što ne ide "sektaškim elitizmom", kontraproduktivnim govorenjem u ime "svih" i omalovažavanjem onih koji nisu sa njima.

 

Ako žele uspeh, i zaista su demokratski orijentisani, moraju poštovati princip "jedan čovek, jedan glas". Svaki čovek, i svaki glas! Na izborima i tako uglavnom odlučuje "tiha većina", a ne mitingaši i kontra-mitingaši... I nastojati da što više ljudi, nikako "svi", taj glas daju njima. Zapravo njihovom programu, uz prethodni uslov: da program imaju, i da je demokratski! Lako je podržavanje zviždanja i aplaudiranja, teže je, a bolje u tišini "preobraćati" poznanika, možda i komšiju ili rođaka... A i vlast zna, da posle galame nastaje tišina!

 

Blogovi