Valjevo protiv nasilja (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo protiv nasilja (foto: Kolubarske.rs)
11.07.2023, 11:14

Tražili ste, brojte!

č: | fb:

Pošto sve što započne ima i kraj, imalo ga je i zasedanje Narodne skupštine posvećeno zahtevu opozicije da Gašić bude smenjen. Normalno, glasanjem. Čijim ishodom, reče Zelenović, nije iznenađen. Pošto se samo ovo videlo pri dnu TV-ekrana, ne zna se čime.

 

Ako je u pitanju stabilnost vladajuće koalicije odnosno odsustvo "iskakanja" nekog njenog, kako reče Dačić, normalno. To se znalo, i očekivalo... Ali ne vidi se da nije iznenađen, i nestabilnošću opozicije! A trebalo bi, tvrdoglavom činjenicom na koju je slatko i sa pravom, podsetio Orlić. Za smenu je glasalo 37 njenih poslanika, dok je zahtev za smenu potpisalo čak 61!

 

Trebalo bi da Zelenović i njemu bliski, ove brojke ne izbijaju iz glave! Ne budu iznenađeni ako se ovo loše odrazi, na glasanje prilikom budućih izbora. Pogotovu ako budu uskoro, što traže! Pre toga, na brojnost prisutnih na budućim protestima. U Valjevu bi brojnost bila manja da protest nije aktuelizovalo hapšenje sugrađanke Katarine Petrović. Savesne i odgovorne i kao građanina i čoveka (ženskog pola), ne samo policajke! I ako na njima istupe "zajedno" o čemu opet pričaju, kao što su istupili tražeći Gašićevu smenu. I baš, zato!

 

Ali sudeći po svemu dosadašnjem, opozicionari će nastaviti sa decenijama negovanim, u duhu naše opijenosti nama samima: "Ništa nas ne može iznenaditi!". I eventualni, sasvim mogući prestanak protesta (za koje se od početka priča da ih treba "kanalisati" i "politički iskoristiti"), a kasnije neuspeh na izborima, pripisati delovanju ko zna kakvih sve, "faktora" izvan sebe. Uključujući večitog krivca:"krađu na izborima". A zar na nju nisu ohrabrili vlast, kad nisu uspeli da iskontrolišu one "svoje" svoje između 37 i 61, da dođu i glasaju za smenu? Baveći se svojim omiljenim sportom: dokazivanjem ko jeste a ko nije, "prava opozicija!".


Umesto daljeg traženja Gašićeve smene, mogu preći na traženje Martinovićeve. Sa ishodom, koji opet neće iznenaditi Zelenovića. Njegovo napuštanje zasedanja, nedovoljno je da kompenzuje ostanak Gašića. Pitanje je i je li kolateralna šteta vlasti, ili njen uspeh? Koliko li samo njenih uživa: "Kako im je samo, sve skresao u brk!".

Blogovi